HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Létay Dóra: ”Legnagyobb vágyam egy gyerek”

2009. február 9. (hétfő) 12:02
 

A színpadon, a szubrettől a Csehov hősnőig sokféle szerepet eljátszott. Egyebek közt megformálta Elisat a My Fair Ladyben, Lujzát az Ármány és szerelemben, Margaritat a Mester és Margaritaban, Maryskat a Sörgyári capriccióban, Salomét táncolt félmeztelenül, forgószínpadon Bozsik Yvette koreográfiájára, de főszerepet játszott a Luluban, a Rómeó és Júliában, illetve láthattuk őt az Amalfi hercegnő címszerepében is. Hangját a Szex és New York Samanthajának kölcsönözte ki. A legtöbben azonban alighanem a Jóban Rosszban című sorozatból ismerik. Ő Létay Dóra, aki 1994-ben, a diploma megszerzése után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött.

- Pályám legszebb két évét töltöttem Miskolcon. Folyamatosan játszottam, szinte le sem jöttem a színpadról. A sok csodás női szerepből pedig rengeteget tanultam. Így mai fejjel visszagondolva nem is értem, hogy bírtam végigjátszani azt a repertoárt, ami nekem ott megadatott. Talán ma már nem is lennék képes rá – kezdte a beszélgetést a bájos színésznő.

[2_180] LetayDora.jpg- Igazán ismertté azonban a Jóban Rosszban című televíziós sorozat révén vált…

- Pont tíz évvel a miskolci pályakezdésem után zajlott a válogatás. Először csak annyit tudtunk, hogy egy televíziós sorozathoz keresnek színészeket, majd kiderült, hogy egy kórházas sorozatról van szó, amelyben orvost kell alakítani. Amikor kiderült, hogy én leszek Réka doktornő, akkor nagyon örültem. Ekkor már öt éve szabadúszó voltam Budapesten, és úgy éreztem, hogy jó lenne tartozni valahová. A sorozat aztán teljesen megváltoztatta az életemet.


- Mennyire volt fontos, hogy ismert és főként hogy népszerű legyen?


- Ez alapvetően hozzá tartozik egy színész életéhez. A színészi sikert nagyban a népszerűség fokmérőjével is mérik. Egy írónak is öröm, hogy ha még az életében olvassák és elismerik a műveit. Egy színészt nem fedezhet fel az utókor. Ez egy nagyon hamar elillanó pálya, ezért nagyon fontos, hogy közvetlen visszajelzést kapjunk a munkánkról.

- Sok rajongói levelet kap? Gyakran felismerik az utcán?


- Felismernek és kapok leveleket is, de ez nem terhes számomra. Ahhoz azért ez nem hasonlítható, mint amikor a hollywoodi sztárok panaszkodnak, hogy ki sem léphetnek az utcára, mert rögtön elárasztja őket a rajongók hada. Ilyen velem nem történik. Hétköznap normális civil emberként élem az életem. Utazom a hetes buszon, a héven, és ha nem vagyok kifestve vagy sapka van rajtam, akkor meg sem ismernek.  


- Előfordult-e már, hogy a civil életében orvosi tanácsokat kértek öntől?

- Nem, ilyen nem fordult elő. Szerintem az emberek már hozzászoktak a sorozatokhoz, utoljára talán Isaurának gyűjtöttek a felszabadítására, de az még a 80-as években volt. Azok az idők már elmúltak, amikor az emberek ennyire beleélték magukat a tévé-sorozatokba. Úgyhogy a nézők tisztában vannak azzal, hogy én egy színésznő vagyok, aki egy orvost játszik.

- Hogyan érzi, szakmailag kapósabb lett-e a sorozat révén?

- Kapósabb lennék, ha ráérnék, de a sorozat rengeteg időt és energiát vesz el. Természetesen nagyon sok felkérésem van, amiknek a nagy részét sajnos le kell mondanom. A színházi működésem is visszaszorult a forgatások miatt.

- A sorozatból több színésztől is megváltak az utóbbi időben. Tart-e attól, hogy esetleg Pongrácz doktornőt is kiírják?

- Nem tudok róla, hogy megszűnne a szerepem, de bármit hozhat az élet. Én örömmel végzem a munkámat, és ha egyszer úgy alakul, hogy már nincs szükség erre a karakterre, akkor ezt is tudomásul fogom venni.


- Folyamatosan forgat, emellett mennyi ideje jut a magánéletére?


- Tudatosan odafigyelek arra, hogy kellő időt töltsek el a szeretteimmel és a számomra fontos emberekkel. Ezért próbálom minden hétvégén és hetente többször is szabaddá tenni az estéimet, amikor csak velük foglalkozom.

- Szokott-e bevásárolni, vagy sütni-főzni?

- Erre végképp nincs időm. Nem vezetek háztartást, hiszen alig vagyok otthon. Sütni-főzni csak ritka, kivételes alkalmakkor szoktam.

- Tinédzsereket megszégyenítően szép és csinos. Sokat foglalkozik a külsejével?


- Nem, annyit nem foglalkozom, mint amennyit szeretnék. Hetente kétszer járok sportolni, szaunázni, ennél többet is elbírnék, mert nagyon szeretem a mozgást, de nincs rá több idő. Ami a külsőségeket illeti, mi úgymond jól járunk a sorozattal, hiszen minden nap megcsinálják a frizuránkat, a sminkünket, tehát ezzel nekem külön nem is kell törődnöm. Sőt nekem inkább az az ünnep, ha nem kell kifestenem magam, és nem kell frissen szárított hajjal járkálnom. Az jelent igazi felszabadulást, ha nyáron, a tengerparton mezítláb, smink nélkül teljes természetes valómban létezhetek egy hétig.

- Milyennek képzeli el magát 10-15 év múlva?

- Nagyon remélem, hogy lesz gyerekem, ez a legnagyobb vágyam. Ami pedig a szakmát illeti: szeretnék művészileg kiteljesedni, nagyon vágyom a filmezésre, és nagyon vágyom arra, hogy végre legyen időm befejezni a könyvemet, amit immár nyolc éve írok.


Dávid Ildikó

 

[1_t] LetayD.jpgNévjegy
Született: 1970. szeptember 4. Budapest
Csillagjegy: szűz
Családi állapot: hajadon
Kedvencünk kedvencei
Film: Veszedelmes viszonyok, Sörgyári capriccio
Könyv: Virginia Woolf: Messzeség, Thomas Bernhard: Az olasz férfi
Zene: Dido, Quimby, Szalóki Ági
Étel: tojásos galuska, fejes salátával
Ital: ásványvíz
Parfüm: illatszédelgő, félévente vált
Férfi ideál: akivel összhang van

Vissza