HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Május elejére várják a vírus tetőzését a szakemberek

2020. április 20. (hétfő) 14:22
 

Várhatóan május 3-án fut a csúcsra a járvány – vetítette előre az országos tiszti főorvos. Hozzátette: a járvány csúcspontja azt jelenti, hogy utána már várhatóan nem emelkedik az új megbetegedettek száma.

„Azt azonban nem tudjuk megmondani, hogy ez majd meddig tart. De a számítások szerint most erre a dátumra készülünk és tervezünk az egészségügyi ellátó rendszerrel” – mondta.

Kitért arra is, hogy a felkészülés része, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges műszerek és tárgyi feltételek. Ezek mellett a felkészült dolgozókra is szükség van. A már állományban lévőkön kívül új munkaerőre is szükség van. Egy részüket átcsoportosítják az eredeti munkahelyeikről, de közöttük számos az önkéntes is.

2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes kezdte el a képzést, 1668 orvos, csaknem 6 ezer ápoló és 350 önkéntes pedig már sikeres záróvizsgát tett – ismertette.

Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte: az országban 19 idősotthonban van jelen a koronavírus. Nyolc budapesti intézményben, valamint Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, azt is az ápolók körében.

Ugyancsak kérdésre válaszolva ismertette: az Országos Mentőszolgálat 55 autója jár mintát venni, ezeket a járműveket nem a mentésből vonták ki.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint vasárnap két teherszállító járat – egy Sanghajból és egy Szöulból – szállított 22 tonnányi egyéni védőfelszerelést Magyarországra.

Nem fokozódott jelentősen a fertőzöttek száma, ami köszönhető a hétvégének is – tette hozzá Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón.

Kitért arra, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 1984-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb tíz idős krónikus beteg. Ezzel 199 főre emelkedett az elhunytak száma.

(Forrás: hirado.hu)

Vissza