HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

NextGenerationEU: A Bizottság 250 milliárd euró értékű zöldkötvény kibocsátására készül

2021. szeptember 10. (péntek) 15:23
 

Az Európai Bizottság elfogadta a NextGenerationEU finanszírozására szolgáló zöldkötvény-kibocsátás keretrendszerét, melyet független szakértők értékeltek ki.

Ez újabb lépést jelent azoknak a zöldkötvényeknek a kibocsátása felé vezető úton, melyek értéke a 250 milliárd eurót is elérheti, és amelyek a NextGenerationEU helyreállítási eszköz teljes értékpapír-kibocsátásának 30%-át teszik majd ki. A keretrendszer biztosítékot jelent a befektetők számára azt illetően, hogy a kötvények értékesítése révén előteremtett források zöld, azaz a környezetre kedvező hatást gyakorló projektek megvalósítását fogják szolgálni, és hogy a Bizottság be fog számolni a projektek környezeti hatásáról. Most, hogy elfogadta a keretrendszert, a Bizottság – a piaci viszonyok függvényében – hamarosan, már október folyamán meg fogja kezdeni az első zöldkötvények kibocsátását.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta a keretrendszer elfogadása kapcsán: 

„A 2026 végéig megvalósítani tervezett uniós zöldkötvény-kibocsátás, melynek értéke a 250 milliárd eurót is elérheti, a világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátójává tesz majd minket a világon. Egyúttal a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket is kifejezésre juttatja, és az EU helyreállítási erőfeszítéseinek homlokterébe helyezi a fenntartható finanszírozást.”

Összhangban idén korábban tett ígéretével a Bizottság felülvizsgálta a helyreállítás 2021. évi finanszírozására vonatkozó tervét, és megerősítette, hogy szándékai szerint idén összesen mintegy 80 milliárd euró értékben hosszú lejáratú kötvényeket, ezeken felül pedig több tízmilliárd euró értékben rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket fog kibocsátani.

Vissza