HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Orbán Viktor miskolci és kazincbarcikai látogatása

2008. március 1. (szombat) 16:06
 
Orbán Viktor március 1-én a helyi médiumoknak adott interjút, majd a Miskolci Egyetem rektorával, Patkó Gyulával találkozott.

Ezután az egyetem Citromfa Politikai Műhely rendezvényén többszáz fiatal és idősebb ember előtt elmondta: a tandíj nem segély a társadalom részéről a tanulni vágyók számára, hanem befektetés.

A Fidesz elnöke kijelentette: ma a magyarokat lúzereknek nézik a saját hazájukban, és a tandíj eltörlésének valójában semmi köze a felsőoktatás jövőjéhez. "Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Erről is szól a népszavazás, és erről is szól a tandíj" - mondta Orbán Viktor.

[2_180] Hallgatok.jpg [4_180] Citromfa.jpg
[3_180] DeutschFurTamas.jpg [5_180] Kozonseg.jpg

Mint mondta, nagyon sok olyan nyugdíjas van, akiket a szociális válság olyan mélyre húzott, hogy a tandíj ügyében kevésbé hajlandó együttműködni a fiatalokkal, és sok fiatalnak meg kell értenie, hogy mennyire húsbavágó dolog az idősebbek számára a kórházi adó eltörlése.

Orbán Viktor arra kérte a fiatalokat, ne hagyják, hogy az egész életüket végig dolgozó és járulékot már fizetett szüleikkel és nagyszüleikkel kétszer fizettessék meg az egészségügyi szolgáltatásokat. Az időseket pedig arra kérte a Fidesz elnöke, hogy törődjenek a fiatalokkal, legyenek szolidárisak velük, és mondjanak igent a tandíj eltörlésére. "A három kérdés együtt egy olyan széles nemzedéki összefogást hozhat Magyarországon, amilyenre korábban nemigen volt példa" - jelentette ki Orbán Viktor.

Pártatlan, feddhetetlen és tiszteletreméltó kormányra van szükség.

[6_300] Egyetem.jpg

Az este során Orbán Viktor Kazincbarcikán több mint ezer ember előtt tartott lakossági fórumot. A Fidesz elnöke elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy 18 évvel a rendszerváltás után még mindig létezik olyan város Magyarországon, ahol bátorság kell ahhoz, hogy valaki meg merjen jelenni egy ellenzéki párt gyűlésén.

Mint mondta, hazánknak elege van abból, hogy a kormány hibái miatt sorozatos kudarcra vagyunk ítélve. "Jövő hét vasárnap a népszavazás alkalmával meghatározhatjuk a jövőnket" - figyelmeztetett Orbán Viktor, aki egyúttal azt is leszögezte: az erőszakmentes, békés és gyors megoldások híve. A népszavazás már önmagában is siker - folytatta -, hiszen több mint egy esztendő óta harcolunk alapvető jogainkért.

[1_180] OrbanViktor.jpgOrbán Viktor a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szólva úgy fogalmazott: rejtett kettős adóztatás. Magyarázatképpen hozzátette azt, hogy Európában Magyarországon fizetik a második legnagyobb társadalombiztosítási járulékot. A Fidesz elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy rendkívül magas adók mellett kevés állami szolgáltatás után még dupla adóval is tovább nehezítsék az embereket életét. Kitért arra a kormányzati érvre is, mely szerint nincsen pénz. "Ha nem lopják el, és oda teszik, ahol szükség van rá, akkor lesz" - jelentette ki arra utalva, hogy 130 milliárdot fordított a kormány kommunikációra az utóbbi időben.

Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése - hangsúlyozta Orbán Viktor, rámutatva: tehetséges nép vagyunk, megvan a magunkhoz való eszünk, ám ezt azt észt az iskolában is pallérozni kell. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt.

"Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás" - húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások.

Orbán Viktor arra kérte a kazincbarcikaiakat, hogy ne engedjenek annak a politikának, mely szembe akarja állítani a szegényeket a gazdagokkal, az időseket a diákokkal.

A Fidesz elnöke a népszavazás tétjéről is beszélt. Mint kifejtette, nemcsak három igazságtalan döntésre mondhatunk nemet, de a hazugság politikájának is véget vethetünk. Orbán Viktor végül úgy fogalmazott, Magyarországnak pártatlan, feddhetetlen és tisztelhető kormánya kell, hogy legyen.


(forrás: fidesz.hu, orbanviktor.hu)

Vissza