HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Pataki Zita : a háromdiplomás időjós

2007. október 31. (szerda) 13:26
 
Eredetileg magyartanár és könyvtáros, de az Államigazgatási Főiskolán és az ELTE jogi karán is diplomát szerzett az egyik kereskedelmi televízió bájos időjósa. Pataki Zita 16 évesen a miskolci kábeltelevíziónál kezdte televíziós pályafutását, de egy kereskedelmi csatorna időjárás-jelentőjeként vált igazán ismertté. A népszerű tv-s személyiség nemrég Miskolcon járt, érettségi találkozóját ünnepelte a Földes Ferenc Gimnáziumban.

Én ide mindig hazajövök, hiszen a rokonaim ma is itt élnek. Igaz, Gyöngyösön születtem, mert az édesapám akkor ott dolgozott, de 14 éves koromban visszaköltöztünk Miskolcra, és Földes-diák lettem – kezdte a beszélgetést az időjárás-felelős. – Bár időközben a családunk Szentendrén telepedett le, én hű maradtam a gimihez, úgyhogy itt érettségiztem. Később a főiskolán és az egyetemeken is büszke voltam arra, hogy ebből a híres és kemény gimnáziumból érkeztem.

[295_2_300.jpg] PatakiZita.jpg

» Már gyermekként is motivált a „megmutatni magam” vágya?

Igen, mindig volt bennem szereplési vágy, de 15 éves koromig egészen más pálya vonzott. Bohóc akartam lenni. Aztán a gimnáziumban egy ideig orvosnak készültem, végül vettem egy éles kanyart, és elmentem tanárképzőbe. Később – miután mindig érdekelt a közélet – úgy döntöttem, elvégzem az Államigazgatási
Főiskolát és a jogi egyetemet is. De ekkor már rádióztam és televízióztam, ám mindkettőt hobbinak tekintettem, a tanítás volt a főállásom.

» Szerettél tanítani?

Nagyon. A tanárképző elvégzése után két évig egy gyermekvédő intézetben dolgoztam, majd általános és középiskolában tanítottam. Sőt a felnőttoktatásba is tettem egy kitérőt, jogi programot oktattam bíróknak. Az volt a célom, hogy a pedagógusi pálya minden területét megismerjem. Nekem a tanítás a lételemem,
és máig nagyon hiányzik.

» Pedig már középiskolás korodban is kacérkodtál az elektronikus médiával…

Gimnazistaként néhány társammal iskolarádiót hoztunk létre a Földesben, majd az Avason induló kábeltelevízióhoz hívtak, mert tudták, hogy nincs mikrofonlázam. Ekkor 16 éves voltam, és Reggeli névvel egy fiataloknak szóló magazinműsort vezettem, de azt nem gondoltam, hogy egyszer ez lesz a főállásom.

» Hogyan lettél mégis tanárból tv-s? Ez egy újabb éles kanyar?

Így is mondhatjuk. Tíz évvel ezelőtt, amikor a kereskedelmi televíziók indultak, egy pszichológus kollégám biztatott, menjek el meghallgatásra, mert kollégákat keresnek. Besétáltam hát az utcáról a mostani csatornámhoz, és Kretz Tibor hírigazgatónál jelentkeztem riporternek. Azt mondta, a riporterek már megvannak, de szüksége van egy időjárás-jelentőre. Vállaltam, és két hét gyakorlás után már képernyőn voltam.

» Egyébként foglalkozol a meteorológiával, mint tudománnyal?

Nem végeztem ilyen jellegű tanfolyamot. Adatokat kapok a szolgáltatótól, és nyelvészként közérthetően megfogalmazom a prognózist. Igazából ennyi a dolgom. De szeretnék más lenni, mint a többi időjós, ezért népi hagyományok, megfigyelések után kutatok, és az információkat beépítem az időjárás-jelentésbe.

» Nem vágysz arra, hogy televíziózás más területén is kipróbáld magad?

Sokszor gondoltam rá. Egy reggeli élő adásban már dolgoztam, és azt hiszem, képes lennék más élő adás vezetésére is. Közel állna hozzám például egy utazással kapcsolatos ismeretterjesztő műsor, vagy egy közéleti magazin, ami kultúrával, vagy tudománnyal foglalkozik. Úgy érzem, tanultam annyit, hogy hiteles legyek egy ilyen szerepben. Az álmokhoz persze az is szükséges, hogy a másik oldal meglássa bennem a lehetőséget.

» Keveset tudunk a magánéletedről, úgy tűnik, nem szívesen nyilatkozol róla…

Az elmúlt félévben, anélkül, hogy megkérdeztek volna, sok mindent írtak rólam a bulvársajtóban. Szinte megbélyegeztek azzal, hogy egyedülálló vagyok. Ez a rám ragasztott címke megnehezíti a mindennapi privát életemet. Ezért inkább visszavonulót fújtam. Persze ha valaki megkérdez, akkor elmondom, hogy jelenleg egyedül alszom és ébredek. De igazából úgy érzem, a sajtónak nincs köze a magánéletemhez.

Dávid Ildikó

 

Kedvencünk kedvencei

[295_1_t.jpg] PZita.jpg

Könyv: Dosztojevszkij művei
Film: A nő kétszer
Színésznő: Schell Judit, Gwyneth Paltrow
Színész: Robert De Niro, Al Pacino
Parfüm: a Channel új illata
Öltözködés: sportostól az elegánsig
Hobbi: olvasás, kirándulás
Autó márka: Porsche 911
Férfi ideál: legyen benne vitalitás és humor

 

 

 

Vissza