HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Ráczkevy Ildikó: Filmszerűen látom az életem

2007. szeptember 19. (szerda) 11:21
 
Három évvel ezelőtt színésznőként ismerte meg a közönség az akkor 18 éves Ráczkevy Ildikót. A miskolci boniésklájd című film női főszereplője azóta a Miskolci Egyetem negyedéves joghallgatója.

A 2004-ben bemutatott alkotás több külföldi fesztiválon aratott sikert, a filmből készült DVD-t a forgalmazó a nagy érdeklődésre való tekintettel már háromszor jelentette meg.

» Hogy fér meg egymás mellett a színészet és a jog?

Szerintem remekül. Sőt! Még számtalan dolgot el tudnék cipelni a hátamon. Úgy érzem, egy csomó kihasználatlan energiám van. Igazából erőhöz is úgy jutok, ha azt csinálom, amit szeretek. Élvezem, amikor egy tartalmas nap után hullafáradtan érek haza.

» Annak idején miért jelentkeztél Boni szerepére?

Foglalkoztatott a film. Mióta az eszemet tudom filmszínésznőnek készültem, gyerekkoromtól filmszerűen látom a világot, sokszor a saját életemet is. A szüleim mondogatták, majd kinövöm. De nem. Már akkor a film volt a titkos vágyam, amikor 8-9 évesen először kóstoltam bele a játékba itt Miskolcon, a hajdani Rónai színpadán. Nagyon akartam, és elhittem, hogy képes vagyok rá. Szerintem ezt a hihetetlen elszántságot érezte meg Krisztina (Deák Krisztina – a szerk.) is ott, az első miskolci castingon, amin részt vettem. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy más játssza el a szerepet. Nem azért, mert a földkerekség legtehetségesebb Bonijának tartottam magam, hanem mert belülről valami azt súgta, ez az enyém lehet, meg tudom csinálni.

» Kapsz-e visszajelzéseket a film rajongóitól?

Igen. Meg is lep, hogy még így, több évvel a film bemutatása után is számos levelet kapok. Ezek alapján meggyőződésem, hogy csupa jó fej ember él a világon, mert csak jó visszajelzések érkeznek. A rossz fejek nem írnak. Na, de félre a tréfát, én tényleg nagyon örülök bárminemű „rajongói” levélnek, igyekszem válaszolni is, remélem, nem éri szó a ház elejét.

» Milyen a film utóélete?

Hál’ Istennek nagyon mozgalmas, számtalan filmfesztiválon vagyunk túl. A filmnek köszönhetően jutottam el Németországba, Indiába és Törökországba többször is. Talán a játék mellett ez a legizgalmasabb, amit a film hozott nekem. A fesztiválokon sok különféle kultúra és művész találkozik, érzed, hogy ott mindenki kíváncsi mindenkire, őszintén. Amíg én a mellettem ülő iráni színésznő csadorját próbálgatom, addig ő afelől érdeklődik, hogy Magyarországon is csak a házasság után legális-e a szex. Jó pár művésszel a mai napig tartom a kapcsolatot, s bár sok esetben óceánok választanak el egymástól, azért ez sem akadályoz minket abban, hogy közös terveket szövögessünk esetlegesen megvalósuló filmprojektekről.

[222_4_180.jpg] RaczkevyIldiko.jpg
[222_1_180.jpg] Raczkevy-film.jpg

» Tartod-e a kapcsolatot a stáb tagjaival?

Sajnos már jó pár baráti szál kikopott, ilyen ez a szakma. Mindenki megy a maga útjára, amint vége egy forgatásnak. Aztán persze a szerencsésebbek újra összekerülnek egy másik film készítésénél. Deák Krisztina rendezővel viszont ma is nagyon jó a kapcsolatom. Nem olyan régen egy tokaji bortúrára is ellátogatott velünk a férjével, Bálint András színházigazgatóval.

» Manapság gyakorta hirdetnek válogatást népszerű televíziós sorozatokhoz. Nem gondoltál arra, hogy ezt is megpróbálod?

Eszem ágában sincs! Őszintén szólva nem szeretem a magyar sorozatokat. Most hirtelen eszembe jut egy általam nagyon kedvelt magyar rapper dalszövegének részlete: „én a tévé előtt kapcsolom be a biztonsági övet”.

» További terveid?

A mi a közeljövőt illeti, februártól egy külföldi ösztöndíjnak köszönhetően félévet Belgiumban, egy jogi egyetemen fogok eltölteni. A későbbiekben szívesen írnék, rendeznék, a játék is nagyon hiányzik, de mostanság az is felmerült, hogy a jövőben a jogi karon taníthatok. Azoknak, akik azt kérdezik, hogy mikor láthatnak újra a filmvásznon, azt üzenem: így vagy úgy, de biztos, hogy még hallatok magamról, ha eljön az ideje.

KEDVENCÜNK KEDVENCEI

[222_3_t.jpg] Raczkevy-belso.jpg

Könyv: Paulo Coelho összes
Író: Márai Sándor
Költő: József Attila, Arthur Rimbaud
Film: Közelebb (Closer)
Festő: Salvador Dali
Étel: csak a vega
Kedvenc országa: Itália
Férfi ideál: az egyediség vonz
Született: Miskolc, 1985. 12. 24.
Csillagjegye: bakk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza