HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Szénhidrogének kutatása és kitermelésére alkalmazott fúrási technológiáknál keletkező híg iszapok stabil emulziójának megbontása elektrokémiai módszerrel

2019. szeptember 11. (szerda) 10:25
 

A Slopmax-Lamarin konzorcium egy GINOP pályázat keretein belül olyan technológiát és prototípus berendezést fejlesztett ki, amely stabil olajemulziókat alkalmazó kőolaj kutató fúrásoknál keletkező híg iszapok széles spektrumának kezelésére alkalmas hozzáadott flotáló vegyszer nélkül. Ez a megoldás az iparági egyéb technológiákhoz képest gazdasági és környezetvédelmi előnyt jelent.           

A projekt során a Slopmax által nemzetközi szabadalommal levédett technológia iparági alkalmazásra alkalmas prototípus fejlesztésére, tervezésére és kivitelezésére került sor.            

Az elkészült prototípus egy olyan mobil, gyorsan telepíthető konténerekbe szerelt berendezés, mely a kőolajipari fúrások helyszínén elektrokémiai emulzióbontással kezeli a veszélyes hulladék híg iszapokat, majd további termikus és mechanikus kezeléssel biztosít hulladékmentes (zero waste) technológiájú hulladékkezelést.

Vissza