HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Szikora Róbert

2007. október 2. (kedd) 15:38
 
"Engem a nők inspirálnak" Ferm, Hungária, R-Go – mi a közös a három zenekarban? A kérdésre rajongók ezrei vágják rá azonnal a helyes választ: Szikora Robi.

Ferm, Hungária, R-Go – mi a közös a három zenekarban? A kérdésre rajongók ezrei vágják rá azonnal a helyes választ: Szikora Robi. A csikidam stílus kitalálója, a női szívek megdobogtatója a szeptember közepén Budapesten tartott 25 éves, jubileumi koncert után októberben a miskolci közönség elé lép csapatával. Az R-Go frontemberével vonzerőről, gidákról, monogámiáról beszélgettünk.

[245_1_300.jpg] Szikora.jpg

» Hogy emlékszel vissza a jubileumi koncertre?

Rengeteg meló, 12 ezer ember és 25 év. Ezt jelentette számunkra a jubileumi koncert. Egy ilyen kaliberű fellépésen mindennek klappolnia kell. Olyan ez, mint egysportolónak az olimpiai döntő: nem hibázhatsz. Aztán persze 12 ezer csápoló kéz láttán eltűnik a gombóc a torokból. Úgy érzem, ezzel a koncerttel méltóképpen zártuk le az elmúlt negyedszázadot.

» Azt a huszonöt évet, amely alatt megszámlálhatatlan koncertet adtatok…

Nemrégiben megjelent rólam egy könyv, amiben hihetetlen mennyiségű adat szerepel, de a koncertek pontos számát még az sem tartalmazza. Évente átlagban 30- 40 fellépésünk volt, ezt kell megszorozni huszonöttel. Ebből is kiderül: igazán nem sokat unatkoztunk.

» Az R-Go még ma is képes telt házas bulikra. Áruld el, mi a titok?

Többgenerációs zenekar lettünk. Vagyis szülőről gyermekre öröklődtünk. A bulikon jó a hangulat, egész egyszerűen azért, mert nem megközelíthetetlen szobrok vagyunk, nemcsak a közönség, hanem mi is jól érezzük magunkat. Könnyed, látványos show-t csinálunk. Olyan esték ezek, amelyeket haza lehet vinni emlékbe és töltődni belőlük.

» Egy-egy koncerten különösen sok a női rajongó, és vannak, akik szeretnének több mint rajongókká válni...

Ez a műfajnak a vonzása. Annak idején ezért akartam többek között zenész lenni. A színpad a lányokra varázserővel hatott és hat. A gitár volt a kezemben a varázspálca, amivel elkápráztattam őket. A nők ma is inspirálnak. Nagyon sok lány megmozgatja a fantáziámat, ez azonban megmarad ezen a szinten. Feleségem van, ezért nem megyek bele „haknikba”. Írtam egy számot, az a címe, hogy Monogám vagyok, ez tökéletesen fedi a valóságot. » Egy R-Go-s színpadkép elképzelhetetlen a gidák nélkül, milyen szempontok szerint választod ki őket? A gida egy különleges státus, ők a koncertek ékszerei. Feldíszítik a zenénket nemcsak szépségükkel, kisugárzásukkal is. A szépség és az énektudás önmagában nem elég. Attól még, hogy tudsz focizni, nem biztos, hogy kapura is lövöd a labdát. Kell valami plusz, ami elkápráztatja a férfi közönséget.

» Többször jártatok Miskolcon. Milyen érzésekkel gondolsz a városra?

Miskolcra mint egy zenei fővárosra tekintek, nagyon sok jó zenész származik innen. A város minden egyes R-Go turnén fő helyen áll, nagy ott a rajongói bázisunk. Ha Miskolcra megyünk, mindig otthonosan érezzük magunkat. Sajnos a nagy forgatagban nem mindig jut idő arra, hogy teljesen magunkba szippantsuk a várost. De tudom, hogy gyönyörű Lillafüred, hogy szépen fejlődik a belváros, és különösen szeretem a külváros kertvárosi részét, mert ez a vidék Rákospalotát, a szülőhelyemet juttatja eszembe.

» Hogyan áll össze az októberi miskolci buli programja?

Bemutatunk néhány nótát a jubileumi koncert napján megjelent új nagylemezünkről, és természetesen régi, jól ismert számok is felcsendülnek. Egy biztos: garantáltan dobban majd a csikidam szív.


Dávid Ildikó

 

KEDVENCÜNK KEDVENCEI

[245_2_t.jpg] Robi.jpg

Zene, amit szívesen hallgat: Beatles
Autómárka: mercedes
Film: A bukás
Könyv: Wass Albert összes
Évszak: mindegy, csak tél ne legyen
Város: Berlin
Nőideál: legyen erényes és okos
Született: 1953. december 16-án, Budapesten
Csillagjegye: nyilas

 

Vissza