HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Sziléziából jöttek, bányák iránt érdeklődtek

2019. augusztus 7. (szerda) 12:03
 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat és a Lengyelországi Sziléziai vajdaság régi múltra visszatekintő kapcsolatot ápol melynek keretében a sziléziai küldöttség látogatott el a megyénkbe. Jakub Chelstowski-t a sziléziai vajdaság marsallját, Török Dezső a megyei közgyűlés elnöke fogadta a megyeházán.

A rövid bemutatkozó beszélgetés után a Szász teremben tanácskoztak,  amelyen részt vett többek közt dr. Kovács János, megyei főjegyző és Wojciech Kaluza, Szilézia helyettes marsallja.  A megyei imázsvideó levetítését követően (amelyet a www.baz.hu -n megtekinthetnek) Török Dezső prezentáció keretében bemutatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, a megyei önkormányzat munkáját, kiemelten a területfejlesztést és a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia közlekedési folyosót.

016__MG_7296.JPG

025__MG_7435_web.jpg

Szilézia bemutatkozása ugyancsak egy videóklippel kezdődött, majd a marsall részletesen bemutatta a megyénknél másfélszer nagyobb, de mintegy 4,5 millió lakosú vajdaságot, amely hagyományosan a nehézipar központja. Mára a bányászat jelentősen visszaszorult, számos kezdeményezésük van az elhagyott ipartelepek hasznosítására - amely helyét az autóipar vette át. Magyarországhoz hasonlóan alacsony a munkanélküliség, s bizonyos szakmákban már hiány van.

031__MG_4721__web.jpg

Mivel a lengyel vendégeket a bányászat, a rekultiváció, az elhagyott ipartelepek hasznosítása érdekelte a legjobban ezért a delegációk felkeresték a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrány térségében lévő lignitbányáját, ahol Csiger Lajos osztályvezető volt a kalauz. A külszíni fejtésen óriási gépek segítségével évente több, mint 4 millió tonna lignitet termelnek ki, amelyet a Visontai Erőműbe szállítanak.

039__MG_4776_WEb.jpgTovábbi képek: https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2609249645970878

A nap befejezéseként a 2006-ban bezárt Lyukóbánya rekultivációjával ismerkedtek a látogatók Sztermen Gusztáv, a Lyukószén Kft. ügyvezetője vezetésével.

Vissza