HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Tabáni István: „Dalban tudom igazán kifejezni az érzéseimet”

2010. január 21. (csütörtök) 09:12
 

Új csillag született a népszerű televíziós tehetségkutató műsor decemberi döntőjében. A nézők kedvence bár félszegen lépett a színpadra, de hangjával mindenkit elvarázsolt. Az eddig teremőrként dolgozó Tabáni István valaha festőművésznek készült, a versenyben azonban bebizonyította, hogy született énekes tehetség. A csepeli Freddie Mercuryval, a Csillag születik új felfedezettjével sikeréről, a rajongókról, fellépéseiről és már készülő új lemezéről is beszélgettünk.

- Mit érzett, amikor a verseny eredményhirdetésekor kimondták a nevét, mint győztesét?

- Egészen hihetetlen érzés fogott el. Még órákkal az eredményhirdetés után is alig tudtam felfogni, hogy mindez tényleg velem történt. Persze mind a négyen, akik a döntőben voltunk, győzni szerettünk volna, erre az érzésre mégsem lehetett felkészülni.

[1_960] Tabani2.jpg

- Mennyire változott meg azóta az élete?

- Gyökeresen. Tavaly nyárig a múzeumban dolgoztam. Csendesen éltem, munka után hazamentem, festegettem, énekeltem. Most már menedzser segíti az ügyeim intézését, felismernek a gyorsétteremben, a HÉV-en, fotózásokra megyek és folyton csöng a telefonom. Tudomásul kell vennem, már nem vagyok észrevétlen.

- Visszahúzódó ember, de mégis látszik, hogy meg akarja mutatni magát? Mit jelent önnek színpadra lépni?

- A színpadon teljesen másmilyen ember leszek. Mintha egy módosult tudatállapotba kerülnék. Dalban tudom igazán kifejezni az érzéseimet, felemelő dolog, hogy ezzel másoknak is örömet okozhatok. A Csillag születikbe se jelentkeztem volna, ha a húgom nem beszél rá. Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy most itt tartok.

- Egy másik művészeti ág szerelmese is, a festészeté. Tud-e rangsort állítani a zene és a festészet között?

- Sokáig azt gondoltam, hogy a festészet az én utam. Ötször futottam neki a Képzőművészetinek, mind az ötször elutasítottak. Be kell látnom, úgy tűnik, az én utam az önkifejezésben az éneklés. Most ennek élek, de természetesen a festés is örök szerelem marad, sosem fogok felhagyni vele.

- Decemberben fizetés nélküli szabadságot vett ki. Visszatér még a múzeumba teremőrködni?

- Nem, azt hiszem ez már nem működne. Már ment a Csillag születik, amikor még megpróbáltam összeegyeztetni a munkám a versennyel, és amikor nem volt elfoglaltság a tehetségkutatóval, bementem dolgozni. Már akkor rengetegen jöttek a múzeumba csak miattam, felborult a „rend”, nem is nagyon tudtam feldolgozni, hogy emberek azért váltanak belépőt a múzeumba, hogy engem lássanak. Most gőzerővel a lemezemen dolgozom, fellépésekre megyek, szeretnék élni a győzelem adta lehetőségekkel, így a múzeumba már én is csak nézőként térek majd vissza.

- Mint mondta sok helyen felismerik. Hogyan fogadja a rajongók közeledését?

- Egészen megható az emberek reakciója. Sokan összesúgnak a hátam mögött, vagy éppen odajönnek hozzám egy közös fotóra, vagy aláírást kérnek. Ezt egy évvel ezelőtt elképzelni se tudtam volna. Szeretnék ugyanaz a csendes, szerény ember maradni, aki eddig voltam. Most tanulom az ismertséget kezelni, egyelőre semmilyen negatív élmény nem ért. A múltkor például a HÉV-en munkásruhára dedikáltam, de kisgyermekes anyukák is jöttek már oda hozzám az utcán gratulálni.

- Sok nő reménykedik, hogy megismerkedhet önnel. Milyen hölgy tudná meghódítani a szívét?

- Nem tudnám leírni külsőre, hogy milyen lány az ideálom. Fontos, hogy legyen közös érdeklődési körünk, hogy jókat tudjunk beszélgetni, hogy szeresse a művészeteket. Nehéz általánosságban megmondani, hogy milyen hölgyre vágyom. De ha jön, érezni fogom, ki az, akivel el tudnám képzelni a jövőt.

- Válaszol egyébként a lányok rajongói leveleire?

- A Csillag születik alatt több ezer levelet kaptam. Eleinte még tudtam rájuk válaszolgatni, de egy idő után megszámlálhatatlan mennyiségben özönlöttek az e-mail-ek, levelek és kedves üzenetek. Sajnos ezeket még a mai napig nem tudtam egyesével megválaszolni, de amint lesz egy kis szabadidőm, igyekszem elolvasni az összest.
 
- Megcsapta a sztárság szele. Mi az, ami tetszik belőle, és mi az, amit szívesen elkerülne?

- A régi életemhez képest százszorosára gyorsult minden. Ezt próbálom megszokni, felvenni az új ritmust, beosztani az időm és a teendőim. Tetszik ez az új világ, csak idő kell, míg beletanulok. Szerencsére a televíziós csatorna, a lemezkiadó és a menedzsment segítségemre vannak, így profi háttérrel nem lesz nehéz helytállni. Mindazonáltal továbbra is a legfontosabb az, hogy végre énekelhetek és átadhatom azokat a gondolatokat, érzéseket, melyek bennem lakoznak.

- Sok helyre hívják fellépni?

- Igen, már most szinte tele van a naptáram nyárig. Nagyon örülök, hogy az ország szinte minden tájára eljutok és találkozhatom azokkal az emberekkel, akiknek a győzelmemet is köszönhetem.

- Februárban Miskolcon is énekel majd. Mi mindent fogunk hallani?

- Biztos, hogy elhangzik majd néhány lírai dal a kedvenceim közül, Máté Pétertől, vagy a Queen-től.

- Említette, hogy már el kezdett dolgozni a lemezén. Milyen dalok szerepelnek majd rajta?

- Egyelőre nem szeretném elárulni, hogy mik lesznek a korongon, legyen ez egy kis meglepetés, de az biztos, hogy a Csillag születikben énekelt dalok közül jó néhány rajta lesz az első lemezemen.

- Szeretne-e hódítani a hangjával a határon túl is?

- Nagyon szívesen megyek bárhová, ahová meghívást kapok.


Dávid Ildikó

Fotók: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

 

Kedvencünk kedvencei

[2_t] TabaniIstvan.jpgPéldaképe: édesanyja
Példaképe a zenében: Freddie Mercury
Példaképe a festészetben: Leonardo da Vinci
Könyv: Robert Payne: Caravaggio élete
Film: Ben-Hur, Hegylakó, Az idő urai
Zene, amit szabadidejében hallgat: Queen, Boston, Toto, Mike and the mechanics, Demjén Ferenc, V’ moto-rock, Edda művek,
Hobbi: Festészet, mozi, olvasás, múzeumba járás, kirándulás,
Kedvenc étele: Rakott kelkáposzta, Gulyásleves, Tökfőzelék
Itala: Zöld tea, Cabernet Sauvignon bor, Búzasör, Pálinka

Vissza