HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Magyar Kórházszövetség sztárokkal küzd egészségünk megőrzéséért

2011. április 19. (kedd) 17:51
 
Dobó Kata, Görög Zita és Gianni az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM nagyköveteiként segítik az egészségmegőrzés ügyét.

A Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködve március 23-án országos programsorozatot indított “ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT” címmel, amely során nyílt egészségnapokat, tematikus kiállításokat valamint orvosi továbbképzéseket rendeznek két budapesti és hat vidéki kórházban. A program középpontjában a prevenció, az egészséges táplálkozás, illetve a betegek terápiás együttműködésének javítása áll. Dobó Kata, Görög Zita és Gianni Annoni az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM nagyköveteiként segítik az egészségmegőrzés ügyét.

Az egészségtudatosság, az egészségmegőrzés egyre szélesebb társadalmi rétegek számára kezd fontossá válni, azonban a prevenciónak hazánkban egyelőre nincs megfelelően kidolgozott, összehangolt stratégiája, ezért átfedések és hiányosságok tapasztalhatók. A hiányosságokat felismerve a Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködve országos programsorozatot indított “ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT” címmel, amely során egyszerre és összhangban működik együtt az egészségügyi ellátórendszer valamennyi képviselője (orvos, kórház, betegszervezet, szakápoló stb.). Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM célja a megelőzéssel, az egészségmegőrzéssel, a betegek terápiás együttműködésével, valamint a gyermekek és felnőttek táplálkozási szokásaival kapcsolatban tájékoztató programok szervezése. Cél továbbá, hogy az egészségmegőrzés szemléletét összetett formában juttassák el az egészségügyi rendszerben dolgozókhoz és a lakossághoz egy időben.

[2_960] CsibaGabor.jpg
A programsorozat a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban folytatódik, amelynek főigazgatója, Dr. Csiba Gábor, a Programban vállalt szerepükről elmondta: „Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ azért csatlakoztunk örömmel, mert számunkra is kifejezetten fontos, hogy visszajelzéseket kapjunk a betegek részéről és felmérjük igényeiket. Ha negatív információt kapunk, azt kivizsgáljuk, a pozitív véleményeket pedig eljuttatjuk kollégáinkhoz, ezzel is ösztönözve őket a „betegbarát” viselkedésre. Azért is tartottuk fontosnak a csatlakozást, mert ebben a Programban kórházunknak kiváló lehetősége nyílik arra, hogy bemutassuk szolgáltatásainkat és információikat juttassuk el betegeinknek. Továbbá módunk lesz bemutatni egyedülálló kezdeményezésünket, a Csillagpont Rádiót, amelynek célja, hogy az egészséges életmóddal, betegségekkel, az egyes betegségek gyógymódjaival, és az e téren végzett kutatásokkal kapcsolatos információk és hírek közzétételével segítse a B.-A.-Z. Megyei Kórházban kezelt betegeket valamint az ottani egészségügyi dolgozókat.”

[3_180] KovacsPeter.jpgKovács Péter, az Egészségügyi Média Szövetség alelnöke elmondta, Szövetségük kiemelten fontosnak tartja a betegedukációt, ezért csatlakoztak az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ. „Számunkra természetes volt, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan, az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM során is segítsük az Érthetően Az Egészségért Alapítványt és partnereit, várótermi és kórházi plakátjainkkal, a Program üzeneteinek a betegekhez történő eljuttatásában. Tevékenységünk része továbbá, hogy térítésmentesen szeretnénk segíteni a kórházi vezetőket, orvosokat és döntéshozókat abban, hogy közelebb vigyék az emberekhez szolgáltatásaikat azáltal, hogy hiteles környezetben juttatunk el számukra releváns információkat. Azt valljuk, hogy az általános egészségügyi állapotok javulásához szükség van tudásra, ahhoz információra, és az információk hatékony továbbításához alkalmas felületekre. Végső soron az egész folyamat nem szól másról, mint, hogy segítsünk a betegeken.”

A Program ügyét olyan sztárok segítik, mint Dobó Kata, Görög Zita és Gianni, akik az egészséges életmód fontosságára és a betegek terápiás együttműködésének jelentőségére kívánják fölhívni a figyelmet.

[4_180] GianniA.jpgGianni Annoninak a szervezete jelzett, hogy változtatnia kell életmódján, és személyes példáján keresztül szeretne üzenni az embereknek. „Az elmúlt évben sajnos több jelzést is adott a szervezetem arról, hogy jobban oda kellett volna figyelnem magamra. Részt vettem egy teljes kivizsgáláson ahol közölték velem, hogy nincs kizárva, hogy daganatos betegségben szenvedek. Nagyon megijedtem attól, hogy rákos lehetek, ezért azonnal letettem a cigarettát!” Azóta a műsorvezető eredményei negatívok lettek, de az ijedtség okozta trauma megváltoztatta életét.

"Ez az eset rádöbbentett arra, hogy nem attól leszek férfi, hogy nem megyek el orvoshoz, csak akkor, ha már valami nagyon fáj. Fontosabb a megelőzés, és az, hogy haza tudjak menni a családomhoz. Ezért csatlakoztam az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ, ahol Dobó Kata színésznővel és Görög Zita modellel vagyunk hárman a nagykövetek, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmód fontosságára, és szeretnénk bebizonyítani, hogy ez alapvetően nem pénztárca kérdése, hanem sokkal inkább a szemléleté. Úgy gondolom, hogy ha nekem sikerült, akkor mások is tudnak tenni egy lépést egészségük megőrzése érdekében” – összegezte Gianni.

[1_960] Gianni1.jpg
Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM szeretne lehetőséget biztosítani mind az orvosoknak, mind a betegeknek, hogy elmondhassák javaslataikat, valamint tudást szerezzenek arról, hogy miként lehet hatékonyabb az együttműködésük, ezzel elősegítve a kölcsönös megértést, és a jobb kommunikációt.

Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM rendezvényeinek helyszíneiről és időpontjairól a www.erthetoen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

További információk:
Varga-Tarr Sándor
Érthetően Az Egészségért Alapítvány
+36 20 496 96 81
varga-tarr.sandor@erthetoen.hu
www.erthetoen.hu

Vissza