HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Dominóval a vasútbiztonságért

2016. július 15. (péntek) 17:28
 
A minap történt szörnyű olasz vasúti baleset is bizonyítja, hogy milyen fontos a vasútbiztonság. Szerencsére hasonló baleset Miskolcon nem történhet, mivel a Tiszain 50 éve működik a pálya foglaltságát is érzékelő DOMINO 55 biztonsági rendszer. A Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) kezdeményezésére pénteken emléktábla avatással tisztelegtek.

A táblát a MÁV és a legnagyobb magyar vasúti szakszervezet közösen állította a biztosítóberendezés központjának helyet adó épületen, amelyet természetesen közösen lepleztek le. A megemlékezés keretében Bodnár Józseftől, a VSZ tisztségviselőjétől megtudtuk, hogy a nagy értékű berendezés tervezéséhez 1963. októberében kezdtek hozzá, mely beruházás akkori mércével mérve is jelentős, több mint 230 millió Ft volt. Ezen belül a DOMINÓ 42 millió Ft-ba került, melybe 114 fényjelzőt, 182 db motorikusan állított váltót és egy közúti sorompó vezérlési lehetőségét építették be. A vágányok és váltók foglaltságát 232 szigetelt sínmező ellenőrzi. A berendezés 35 ember munkáját látja el, az irányításához viszont csak háromra van szükség.

[1_960] domino1.JPG

A tábla avatást követően egy alkalmi vasúti fotókiállítást is megtekinthettek a résztvevők, majd kötetlen keretek közt, egy "retró partin" nosztalgiázhattak, eleveníthették fel a múltat a jobbára idős, nyugdíjas vasutas szakik. A berendezésnek és a dolgozók lelkiismeretes munkájuknak köszönhető, hogy az elmúlt fél évszázadban Miskolcot elkerülték a vasúti tömegbalesetek. Köszönjük.

[0_960] domino2.JPG

Vissza