HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az ápolási díjról egyeztettek

2018. augusztus 28. (kedd) 21:29
 
Az ápolási díjról egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több civil szervezettel kedden Budapesten - tájékoztatta a tárca a megbeszélést követően az MTI-t.

A közlemény szerint, az Emmi az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról.

Hozzáteszik, hogy a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét.

Beszámolnak arról: a konstruktív megbeszélésen az érdekvédelmi szervezetekkel közösen tekintették át az otthoni gondozásra szorulókra vonatkozó javaslatokat.

A konkrét intézkedések kidolgozása során a kormány számít az érintettek közreműködésére, ezért a továbbiakban is tárgyalásokat folytat az érdekvédelmi szervezetekkel - fűzik hozzá.

Hangsúlyozzák, hogy a kormány fontosnak tartotta és tartja, hogy minden segítséget megadjon a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek.

Éppen ennek érdekében 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37050 forintról 58680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátásának díjja.

Ugyanakkor idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek - tartalmazza a minisztérium közleménye.
(MTI)

Vissza