HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Nálunk csak adót csaltak a kínai mobilokkal

2019. január 13. (vasárnap) 17:42
 
Több mint kétszázmillió forint értékben zárolta a NAV annak a budapesti cégcsoportnak a vagyonát, ami kínai elektronikai márkákkal üzletelve, áfacsalással szerzett jelentős árelőnyt tisztességes versenytársaival szemben.

A kínai márkák forgalmazására szakosodott cégháló nagyobb magyarországi áruházaknak értékesített mobiltelefonokat, tableteket és e-book olvasókat. A gyanú szerint az elkövetők a Kínából beszerzett árut papíron azonnal továbbértékesítették Szlovákiába, majd egy cégláncolaton keresztül, egy-két napon belül vissza is vásárolták. Az elektronikai cikkek persze a valóságban sosem lépték át az országhatárt, viszont a társaság a számlázási láncba iktatott bedőlt cégekkel tízmilliós nagyságrendben csalta el az áfát.

 Az elkövetők ráadásul a lebukás után a NAV által kiszabott bírságot sem fizették meg, hanem új céget alapítva, abba teljes vagyonukat és raktárkészletüket átmentve tovább trükköztek a fiktív számlák befogadásával.

 [0_960] mobilszalon.jpg
Fotó: NAV

A NAV pénzügyi nyomozói ekkor a bűncselekmény-sorozat megszakítása, valamint az addig okozott mintegy kétszázmilliós kár biztosítása érdekében lefoglalták az új társaság teljes raktárkészletét, bankszámláit és a cégvezető ingatlanjait. Emellett gyanúsítottként hallgattak ki hat személyt költségvetési csalás és csődbűncselekmény elkövetése miatt. Az elkövetők tettükért akár tíz év szabadságvesztést is kaphatnak.

Vissza