HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rebus – középületek energiahatékony felújítása

2019. március 20. (szerda) 21:31
 
Nyolc ország nyolc régiójának képviseletében nyolc partner, köztük Borsod-Abaúj-Zemplénből a Bora’94 Kft. vesz részt az uniós finanszírozású Rebus projektben, amely középpontjában a középületek energiahatékony felújítása áll. A projekt keretében tartottak ismeretterjesztő tanácskozást szerdán a Megyeházán. Köszöntőt mondott dr. Kovács János, megyei főjegyző.

A projekt nem konkrét középületek felújításáról szól, hanem a környezetbarát, energiahatékony módszerek, jó tapasztalatok átadásáról. Dr. Kovács János egy régi dán és egy német tanulmányútját felidézve emlékeztetett arra, hogy vannak országok, amelyek évtizeddel előttünk járnak az önkormányzati, közösségi energiahatékonyság terén.

[6_960] _MG_6086.jpg

„Fontos, hogy lássuk a működő, jó példákat”- emelte ki, s ez a fórum is ezt a célt szolgálja. Tisztában kell lenniük a döntéshozóknak a lehetőségekkel. Sokszor drágának tűnnek a környezetbarát megoldások, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a döntések sokszor több generációs időtartamra szólnak.

[5_960] _MG_6152.jpg

A köszöntőt követetően előadásokkal folytatódott a fórum. Hall Katalin (Bora’94 kft.) prezentációjából kiderült, hogy a projekt keretében a 8 partner megismerkedhet egymás jó tapasztalataival. A partnerség keretében javaslatokat, tippeket kaphatnak és kézikönyv is készült.

[4_960] _MG_6221.jpg

Fontos elem az összehasonlíthatóság, illetve a munkatársak szemléletformálása (egy felmérés szerint ezzel 10 százalékos energia megtakarítást értek el).

[2_960] _MG_6187.jpg

A továbbiakban a település szintű energetikai tervezéstől az energia auditig számos témáról fejtették ki véleményüket az előadók.

[7_300x300xffffff] REBUS_jpeg.jpg

A projekt az INTERREG EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. 

Vissza