HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Átadták a felújított I. világháborús katonatemetőt Miskolcon

2019. március 29. (péntek) 00:37
 
Miskolc több mint 200 millió forintot nyert el a Honvédelmi Minisztérium pályázatán első világháborús temetők, katonasírok rendbetételére, felújítására, az úgynevezett koleratemetőben megszépült sírokat, az egykori kápolna megújult homlokzatát csütörtökön adták át.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a megemlékezésen Albert Schweitzer sorait idézve azt mondta: a hadisírok a béke követei. A világháború óriási pusztítást, fizikai és lelki sérüléseket okozott.

[7_960] 017___MG_9955.jpg

Ezek a sírok felhívják a figyelmet arra, hogy a béke "milyen nagy érték, és megóvása az egyik legfontosabb feladatunk" - fogalmazott, hozzátéve: ez a sírkert mementó európai történelmünkre, háborús múltunk eseményeire, az utókornak pedig feladata és kötelessége őrizni a háborúban elhunytak emlékét.   

[6_960] 004___MG_9437.jpg

Miskolcon négy temetőben mintegy hétezer katona nyugszik, akik az első világháború éveiben vesztették életüket. A koleratemetőt a környéken élők nevezték el így, mivel ez a járványos betegség sok áldozatot szedett a katonák között; ők nyugszanak itt, több mint kilencszázan.   

A temetőnek külön kápolnája volt, amelyet 1915. november 2-án szenteltek fel.   

[5_960] 037__egyeb.jpg

További képeinket itt tekinthetik meg:  https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2498123773750133

A Miskolci Városszépítő Egyesület 1992 óta minden évben megemlékezést és koszorúzást rendez, 2015 novemberében a világháborús centenárium alkalmából emléktáblát avatott a városi önkormányzat, a Miskolci Városszépítő Egyesület és a Magyar Történelmi Nemzetőrök Szövetsége az egykori kórházi kápolna romjainál.    Befejeződött a kápolna még meglévő bejáratának felújítása, a kápolna közepén lévő alapzat letisztítása, ahová egy oltár került, tetején egy könyvvel, elé pedig jelképesen egy üres koporsó és egy láda, amely a feltámadás reményét szimbolizálja. Felújítottak, cseréltek, pótoltak több száz párnakövet is.    A temetőben a legnagyobb pusztítást a Sajó 1974-es áradása okozta.   

[1_960] 022___MG_0039.jpg

Az első világháborús miskolci katonatemetők felújításával is fenn kívánják tartani a társadalmi emlékezetet, hozzájárulva a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez - mondta Németh Szilárd.   

[4_960] 047___MG_0475.jpg

Az államtitkár szólt arról is, hogy a sírkertekben 3491 hadisírt és öt emlékművet újítottak, illetve újítanak meg. A sírok többségében magyar katonák nyugszanak, de más nemzetek katonáit, oroszokat, szerbeket, lengyeleket, románokat, osztrákokat is örök nyugalomra helyeztek itt, sok ismeretlen katona mellett.

(MTI, fotók: Kulcs Magazin)

Vissza