HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Értékekről vetélkedtek a Megyeházán

2019. április 5. (péntek) 15:32
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság szervezésében, az Agrárminisztérium pályázati támogatásával péntek délelőtt a Megyeháza dísztermében rendezték meg a megyei értékőrző verseny döntőjét.

A két online kört követően 10 általános iskolai felsős és középiskolás csapat jutott a döntőbe. A zsűri elnöke dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, a tagjai: Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka a megyei értéktár bizottság elnöke, dr. Kovács János, megyei főjegyző, dr. Prókai Margit, könyvtárigazgató, Tóth Csaba, NMI megyei igazgatója.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, mint házigazda köszöntötte a vendégeket, gratulált a diákoknak a döntőbe jutáshoz, megköszönte a felkészítő tanárok munkáját. Emlékeztetett rá, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén hazánk második legnagyobb megyéje, a 358 település pedig a legtöbb. Az Aggteleki-karszt barlangjaitól a Vizsolyi Biblián, Tokaj-Hegyalján át a diósgyőri várig vagy a matyó népi kultúráig számos értékkel rendelkezünk. A vetélkedő célja az értékek átadása a fiataloknak, amely a sajtó közvetítésével sokakat elérhet. „Amire még rá kell gyúrni” az idegenforgalom, az ide érkező turisták tájékoztatása.

Szép minisztériumi feladat a magyarországi értékek összegyűjtése, rendezése – emlékeztetett köszöntőjében dr. Szinay Attila. Gratulált a megyei önkormányzatnak a pályázat elnyeréséhez. A diákoktól azt kérte, hogy ismerkedjenek meg lakókörnyezetük helyi értékeivel, amely idővel fix pont lesz az életükben. Bárhol járnak a világban büszkén tekinthetnek vissza szülőföldjükre.

[0_960] er6.jpg

Pfliegler Péter több megyei, miskolci értéket említve hívta fel a figyelmet miért is jó itt élni. A diákok segítségét is kérte, hogyan lehetne jobban elérni, megszólítani a fiatalokat, megismertetni velük az értékeinket.  Felhívta figyelmüket a kreativitásra és lokálpatrióta polgárként kérte, hogy értékeljék ezt a gyönyörű helyet, ahol élnek. 

A beszédeket követően kezdetét vette a verseny, a csapatoknak előzetesen el kellett készíteniük egy településük értékeit bemutató logót, majd élő szóban bemutatni, vagy ki kellett rakni időre egy puzzle-t, s megnevezni a rajta látható megyei értéket. Mint az említett példák is mutatják a lexikális tudás mellett a kreativitásra is szükségük volt a diákoknak a sikeres szerepléshez.

A verseny végén Bánné dr. Gál Boglárka a zárszó keretében örömmel nyugtázta, hogy az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően második alkalommal sikerült megrendezni az értéktár tematikájú vetélkedőt, amelyre a diákok becsülettel felkészültek. Napjaink értékválsággal küzdő világában jó volt megállni néhány órára és az értékekkel, örökségünkkel foglalkozni. Az alkalmat megragadva gratulált minden résztvevőnek és díjazottnak.

A rendezvény további képeit itt tekinthetik meg:  https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2505356296360214

HELYEZÉSEK:

Az általános iskolai kategóriában:

1, Városvédők (Sárospatak) 2, Tilalmas 234 (Miskolc) 3., Bársony Borsok (Miskolc)

Középiskolás kategóriában: 1, Szikszis Baglyok (Ózd) 2, Tokaji Keri (Tokaj) 3, Bródy 2.0 (Ózd).

Vissza