HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lehet a falusi csok nyertese

2019. április 21. (vasárnap) 09:55
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a legtöbb, 329 olyan település, ahol igénybe vehető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - derül ki a Duna House elemzéséből.

Az ingatlanközvetítő hálózat  az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézte, a végleges lista alapján a falusi csok 2486 településen lesz igénybe vehető.
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye után Baranya következik 269 településsel, a harmadik Zala megye 225, a kedvezményezett körbe tartozó településsel.
    A megyei lista végén Csongrád (44 település), Komárom-Esztergom (45) és Jász-Nagykun-Szolnok (53) megye áll.
    Pest megyében 62 településen érhető el majd a kedvezmény, de a főváros környéki ingatlanpiacon nem fog jelentős változást okozni az elemzés szerint.


[1_960] telepulesek2.jpg    

pl ezek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található települések

A Duna House az érintett településeken csaknem ezer, az elmúlt egy évben megtörtént tranzakciót vizsgált. Ez alapján az átlagos négyzetméterár 104 500 forint volt. Az árat a legdrágább települések tranzakciói húzták fel, ezek mindegyike a Balaton mellett helyezkedik el. Tihany, Balatonudvari, Balatonvilágos és Balatonakali területén jóval drágábbak voltak az ingatlanok a nagy átlagnál.
    A balatoni régió után az árakat nézve a vizsgált települések listáján Pest megyei települések, Ceglédbercel és Sződ, valamint például a Baranya megyei Villány található.
    A vizsgált ingatlanok méretét tekintve 90 négyzetméter felett volt az átlag, amely már megfelel a 3 gyermek esetén kötelező méretelvárásnak.

    A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House elemzési vezetőjét, aki szerint növekvő keresletet jelenthet a falusi csok a használt lakások piacán. A szakember szerint van, ahol kényelmesen vásárolhatnak majd a jelenlegi árak mellett a családi otthont keresők a támogatás összegéből, máshol mindenképpen szükség lesz önerőre is a vásárláshoz.

Teljes lista: https://hitelnet.hu/wp-content/uploads/2019/02/Falusi-CSOK-telep%C3%BCl%C3%A9slista.pdf

(MTI, fotók: Kulcs Magazin)

Vissza