HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Európa Parlament: így szavazott Magyarország és megyénk

2019. május 29. (szerda) 09:23
 
Az EU tagállamokban május 24.-26. közt választották meg az Európai Parlament képviselőit. Magyarországon vasárnap rendezték meg a választást, amelyen a korábbinál magasabb 43,26 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP aratott győzelmet. A leadott szavazatok 52,6 százalékát kapták és 13 képviselőt delegálhatnak a testületbe. Borsod-Abaúj-Zemplénben Fidesz-KDNP, DK, Jobbik volt a sorrend. Részletes országos és megyei adatok a cikkünkben.

A tagállamok lakosságarányosan delegálhatnak képviselőket az EP-be. Magyarország kvótája 21 fő. Listás szavazás keretében döntöttek vasárnap a mandátumokról a magyar választók.  Az alábbi táblázatban szerepelnek a legfontosabb adatok. A pártlistákon szereplő nevek jelzés értékűek, ugyanis van olyan személy, aki jelezte, hogy nem kíván képviselő lenni és helyét mással tölti be a jelölő szervezet, még olyan is van a sajtóhírek alapján, aki gondolkodik ezen.

[0_960] euvalaszt.jpg

Ami tény: 2014 után 2019-ben is a Fidesz-KDNP nagy arányú győzelmet aratott (52,62 százalék). A második helyre, sokak meglepetésére a DK futott be, talán még nagyobb meglepetés, hogy a két választás közt alakult Momentum lett a harmadik. Az MSZP-P, a Jobbik és az LMP pedig elmaradt a várakozásoktól. Utóbbi egyetlen képviselői helyet se tudott megszerezni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országos átlagtól elmaradt néhány százalékponttal a választói aktivitás, amely 38,31 százalékos volt. Itt is torony magasan a Fidesz-KDNP győzött (51,65), a második a DK lett, a harmadik helyre viszont a Jobbik futott be, a negyedik megyénkben az MSZP-P és ötödik lett az országos harmadik Momentum. A részletes eredmény az elábbi táblázaton látható.

[1_960] bazeueredmeny.jpg

Vissza