HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az európai fürdővizek több mint 85%-a kiváló minőségű

2019. június 22. (szombat) 09:07
 

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés tanúsága szerint az elmúlt évben vizsgált európai fürdőhelyek valamivel több mint 85%-a kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legelőkelőbb, „kiváló” minősítést. A ma közzétett eredmények jó áttekintést nyújtanak arról, hogy ezen a nyáron várhatóan mely fürdőhelyek vízminősége a legkiválóbb.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által készített idei jelentés szerint a 28 uniós tagállamban ellenőrzött 21 831 fürdőhely túlnyomó többsége – 95,4%-a – megfelel az uniós jogszabályokban megállapított minimumkövetelményeknek. A jelentésben ezenfelül 300 további, Albániában és a Svájcban található ellenőrzött fürdőhely is helyet kapott.

[2_960] 01-vizek.jpg

A legszigorúbb kritériumoknak is megfelelő, „kiváló” minősítésű fürdőhelyek aránya hajszálnyi növekedést mutatva a 2017. évi 85,0%-ról 85,1%-ra emelkedett. A minimálisan elvárt, „tűrhető” minősítésnek megfelelő helyek száma a 2017-ben mért 96%-hoz képest 2018-ban 95,4%-ra csökkent. A minimális csökkenés fő oka, hogy új fürdőhelyek is megnyitották kapuikat, amelyek esetében még nem áll rendelkezésre az irányelv szerinti osztályozáshoz előírt négy fürdőzési idény. Az Unióban, Albániában és Svájcban található fürdőhelyek közül 301-nek (azaz 1,3%-nak) kifogásolták a vízminőségét 2018-ban. Ez valamivel alacsonyabb, mint a 2017. évi 1,4%-os érték.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosa így nyilatkozott: „Amint arra tegnap a Környezetvédelmi Világnap rámutatott, még számos kihívás áll előttünk. Jó érzés ugyanakkor, ha zöld sikereket is elkönyvelhetünk az Európai Unióban. Az európai fürdővizek minősége valóban olyan sikertörténetnek tekinthető, amire méltán lehetünk büszkék. Megfelelő vizsgálatok, jelentéstétel, nyomon követés és a szakértelem megosztása révén bizonyosan tovább tudjuk javítani kedvenc fürdőző helyeink minőségét. A környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatára irányuló új kezdeményezés segíteni fogja a tagállamokat a kölcsönös tanulásban a téren, hogy miként tudjuk leginkább elérni és betartani a megbízatásom ideje alatt közösen kifejlesztett kiváló kritériumokat. Elismerésemet fejeztem ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnek a kritériumok fejlesztésében való közreműködéséért, valamint ezen információ rendszeres és megbízható rendelkezésre bocsátásáért. Ez a megbízható tájékoztatás mindannyiunk számára megkönnyíti azt a döntést, hogy hol érdemes megmártózni a vízben idén nyáron.”

[1_960] 02-vizek.jpg

Hans Bruyninckx, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „Az általunk kiadott jelentés megerősíti, hogy kifizetődtek a tagállamok elmúlt 40 évben tett erőfeszítései, kiváltképpen a szennyvízkezelés területén. Elértük, hogy az európaiak többsége kiváló minőségű fürdővizekkel találkozhat. Ez azonban csak egyike a műanyag hulladékkal való szennyeződés megállításától a tengeri élővilág védelméig terjedő feladatoknak, amelyeken tovább kell dolgoznunk tengereink, tavaink és folyóink egészsége érdekében.”

A fürdővizekre vonatkozó követelményeket a fürdővizek minőségéről szóló uniós irányelv határozza meg. Az ebben foglalt szabályok végrehajtása révén az elmúlt 40 évben jelentősen javult az európai fürdővizek minősége. Az irányelvvel bevezetett hatékony ellenőrzés és vízgazdálkodás, valamint a települési szennyvíztisztításba történő beruházások révén drasztikusan csökkent a vízbe kerülő kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari hulladék mértéke. Ennek keretében a helyi hatóságok a hivatalosan azonosított fürdőhelyeken vízmintákat gyűjtenek a teljes fürdőzési idény alatt. A mintákat két, szennyvízből vagy állattartásból származó fekáliás szennyeződésre utaló baktériumtípus kimutatása céljából elemzik.

További fontos megállapítások

  • Négy olyan ország volt, ahol a fürdőhelyek legalább 95%-a kiérdemelte a kiváló minősítést: Ciprus (a fürdőhelyek 99,1%-a), Málta (a fürdőhelyek 98,9%-a), Ausztria (a fürdőhelyek 97,3%-a) és Görögország (a fürdőhelyek 97%-a).
  • Ami a minimálisan elvárt, „tűrhető” minősítés elérését illeti, 2018-ban a következő országok valamennyi fürdőhelye megfelelt ennek: Ciprus, Görögország, Lettország, Luxemburg, Málta, Románia és Szlovénia.
  • A legtöbb „kifogásolható” kategóriába sorolt fürdőhelyet számláló három ország között szerepel Olaszország (89 fürdőhely, 1,6%), Franciaország (54 fürdőhely, 1,6%) és Spanyolország (50 fürdőhely, 2,2%). 2017-hez viszonyítva Franciaországban csökkent a kifogásolható vízminőségű fürdőhelyek száma (a 2017. évi 80-ről 2018-ban 54-re), míg Olaszországban 79-ről 89-re, Spanyolországban pedig 38-ról 50-re nőtt.

 Háttér-információk

A vizek fekáliás baktériumok általi szennyezettsége továbbra is kockázatot jelent az emberi egészségre nézve, különösen a fürdőhelyek vizei esetében. Azokon a strandokon, ahol a víz szennyezett, a fürdőzők betegségeknek vannak kitéve. A szennyezés fő forrását jellemzően a kommunális és a mezőgazdasági szennyvizek alkotják. Ennek a fajta szennyeződésnek a veszélye heves esőzések és áradások hatására megnő, hiszen emelkedik a víz szintje, és könnyebben előfordulhat, hogy a szennyvíz túlfolyik és kijut a természetes vízi közegbe.

Valamennyi uniós tagállam, valamint Albánia és Svájc is ellenőrzi fürdővizeinek minőségét, a fürdővizek minőségéről szóló uniós irányelv rendelkezéseivel összhangban. A fürdővizek minőségéről szóló irányelv alapján végzett értékelés két mikrobiológiai paramétert vizsgál: a fekális eredetű Enterococcus és Escherichia coli szintjét. A fürdővizek minősége a kimutatott, fekális eredetű baktériumok mértékétől függően „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolható” osztályokba sorolható. A „kifogásolható” minősítésű vizek esetében a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk, ami lehet a fürdőzés megtiltása, vagy a fürdőzés mellőzésére történő figyelmeztetés, a lakosság tájékoztatása, vagy megfelelő kiigazító intézkedések meghozatala.

További információk

Országjelentések

Interaktív térkép Európa fürdőhelyeiről és azok minősítéséről

A fürdővizek minőségéről szóló irányelv

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése a fürdővizek állapotáról

A fürdővizek minősége

Vissza