HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Mindannyian egy célért, a megye boldogulásért dolgozunk majd

2019. október 31. (csütörtök) 10:40
 

A megyei listákra leadott szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg a Fidesz-KDNP pártszövetség Borsod-Abaúj-Zemplénben az október 13-i önkormányzati választáson. Így a 29 tagú megyei közgyűlésbe 18 tagot delegálhatnak. Bánné dr. Gál Boglárkával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés következő elnökével a közéleti szerepvállalásról, a frakció szakmai erejéről és a családról is beszélgettünk.

– Gratulálunk az eredményhez! A választók bizalmából 18 tagú lesz a Fidesz–KDNP frakció az előttünk álló ciklusban. Hogyan értkeli ezt a választói döntést?

– Először is szeretném megköszönni a választópolgároknak, hogy részt vettek a szavazáson, és külön köszönöm azoknak, akik a mi pártszövetségünkre adták le a voksukat. Óriási eredménynek tartom, hogy megszereztük a megyei listákra leadott szavazatok több mint 60 százalékát, így ebben a ciklusban három fővel növekedett a Fidesz-KDNP frakciója, vagyis a korábbi 15 helyett most 18 taggal kezdhetjük meg a munkát. Ebben természetesen benne vannak az elmúlt öt év eredményei, többek között az a tény is, hogy a TOP pályázatoknak köszönhetően – amely a Megyei Önkormányzat koordinációjával zajlott – több mint 100 milliárd forint összegű támogatás érkezett a településekhez. Ezeknek a forrásoknak a nagyobb része már ott van a falvainkban és városainkban a megvalósított beruházások, fejlesztések formájában, de vannak még prioritások, amelyekről nem született döntés.

web-atvetel.jpgA  megbízólevél átadása, Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Murányi Zsolt

– Nem idegen Öntől a Megyei Önkormányzat munkája, hiszen 2014–2019 között a testület társadalmi megbízatású alelnökeként tevékenykedett. A közéleti szerepvállalása most egy új szintre emelkedik az elnöki pozícióval...

– Ez valóban így van. Egy kis zempléni településen, Zalkod önkormányzatánál kezdtem az ismerkedést az önkormányzati munkával. Innen származom, és máig életem nagy ajándékának tartom, hogy itt tanulhattam meg az alapokat, megismertem a kistelepüléseken élők gondjait, a nehézségeket. Mert egészen másként látja a falvakban élők problémáit az, aki maga is megtapasztalja azokat. Aztán az élet úgy hozta, hogy a családommal Alsózsolcára költöztünk, és 2009-ben a Megyei Önkormányzatnál kezdtem dolgozni, és ennek köszönhetően egyre jobban megismertem a megyét. Ez akkor vált igazán intenzívvé, amikor 2014 után – már alelnökként – a Megyei Értéktár Bizottság elnöke lettem, és megkezdtük a településeink hagyományainak, értékeinek összegyűjtését, feltérképezését. Nagyszerű, felemelő munka, mondhatnám, misszió ez, ami megmutatta, micsoda kincseink vannak, és milyen nagyszerű civil közösségeink. Olyanok, amelyekre oda kell figyelnünk, amelyeket segíteni kell, hogy továbbadhassák a még élő hagyományokat, felélesszék a lassan feledésbe merülő szokásokat. Sok-sok nagyszerű embert, lokálpatriótát ismertem meg, rengeteget tanultam az elmúlt öt évben. Fontos tapasztalat az is, hogy a fiatalok megnyerhetők ennek az ügynek, és a gyökereik megismerése szorosabbra fűzi kapcsolatukat a településükkel, büszkék lesznek hagyományaikra. Az értéktár mozgalommal megkezdődött egy új közösségépítés is, amellyel régi adósságot törlesztünk, és mindezt a gyermekeink jövőjéért is tesszük. De visszatérve a kérdése második felére, azt gondolom, kiváló előtanulmány volt az elmúlt öt év ahhoz, hogy az elnöki munkát felkészülten, komoly megyeismerettel kezdjem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bizalmat kaptam, és ilyen módon lehetek részese a megye fejlesztésének.

web-csop.jpg

– Milyen a csapat, a 18 tagú Fidesz-KDNP frakció?

– Kiváló, nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberekből áll, akik a maguk területén már bizonyítottak. Vannak közöttünk „régi motorosok”, akik az előző ciklusban is a testület tagjai voltak, polgármesterek, oktatási-, jogi-, vidékfejlesztési- és agrárszakemberek, és az életkor szerinti összetétel is harmonikus. Hozzáértésüknek köszönhetően tehát a döntéseink szakmailag minden oldalról megalapozottak lesznek majd. Fontosnak tartom azt is, hogy mindannyiunkat egy cél vezérel: a megye boldogulása, fejlesztése, egységes megjelenítése az országban és a nemzetközi színtéren.

– Egy kicsit beszéljünk most a családjáról. Két gyermek édesanyja, sikerül majd összeegyeztetni a munkát és a magánéletet? Az elnöki tisztség ugyanis nem nyolcórás elfoglaltság.

– Ebben van gyakorlatunk, a módszerünk már kiállta az idők próbáját. A férjem mindenben segít, biztat, mellettem áll. Édesanyám néhány háznyira lakik tőlünk, így ha kell, papucsban is átszalad, ha szükség van rá. Szerető, megértő család vesz körül, akik biztos hátországot jelentenek, ami megnyugtat, és erőt is ad. Hitem szerint enélkül nem menne.  

nevjegy2.jpg

Vissza