HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

71 méter magas berendezés érkezik a MOL-ba

2019. december 6. (péntek) 21:36
 

Holnap hajnalban érkezik Tiszaújvárosba a MOL 1,2 milliárd euróból megvalósuló óriásberuházásának, a poliol gyártókomplexumnak második legmagasabb készüléke.

A 71 méter magas berendezés vízi úton, uszályon érkezett Belgiumból Magyarországra, a gönyűi kikötőbe. A készüléket szerdán rakodták át egy hatalmas trélerre, és közúton, az M1-M0-M3 autópályákon keresztül megy Tiszaújvárosba. A közel 100 méteres, több mint 300 tonnás szerelvény maximális sebessége 30km/h, ezért csak az éjjeli órákban közlekedhet, este 10 és reggel 6 között, így három nap alatt ér rendeltetési helyére. A szerelvényt egy több mint húsz főből álló csapat kíséri, köztük rendőrökkel, illetve a szerelvény útjába belógó vezetékek, táblák bontását és visszaszerelését végző munkásokkal.

DJI_0806.JPG

A készülék jelenleg az M3 autópálya Nagyfüged pihenőhelyen várakozik, és éjjel jut el Tiszaújvárosba, a MOL telephelyére. A berendezés a poliol komplexum egyik kulcsfontosságú készüléke. Feladata, hogy a gyártás során feldúsuló propánt elválassza propiléntől, így az értékes propilént ki tudják nyerni és visszavezetni a termelési folyamatba.  

Ezzel a technológia lépéssel minimálisra csökken a gyártás során fellépő propilén veszteség, ami nagyban hozzájárul a termelés hatékonyságának és gazdaságosságának növeléséhez.

Vissza