HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Határvédelem: EU–Szerbia megállapodás az Európai Határ- és Parti Őrséggel folytatandó együttműködésről

2019. november 30. (szombat) 14:35
 

 Az Európai Unió ma megállapodást írt alá Szerbiával az ország és az Európai Határ- és Parti Őrség közötti együttműködésről.

A megállapodást az EU nevében Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős uniós biztos és a Tanács soros elnökeként Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere, a Szerb Köztársaság nevében pedig Nebojša Stefanović miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter írta alá. A megállapodás lehetővé teszi, hogy – Szerbia egyetértésével – az Európai Határ- és Parti Őrség segítséget nyújtson az országnak a határigazgatás terén, Szerbiával közösen műveleteket hajtson végre, és határőrcsapatokat küldjön az Európai Unióval szomszédos szerbiai régiókba.

Ezek a tevékenységek az irreguláris migráció és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet szolgálják, és fokozott technikai és műveleti segítségnyújtást is magukban foglalhatnak a határ mentén, tovább javítva az EU külső határainak biztonságát. A megállapodás végleges megkötéséhez még szükség van az Európai Parlament egyetértésére.  

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.  

További információk

Vissza