HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése

2020. január 9. (csütörtök) 21:15
 

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni kell, a szegénység felszámolásának ugyanis nincs más útja. Harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4 és fél 5 milliót, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak, a bérek 82 hónapja folyamatosan nőnek és a bérnövekedés a legkevesebbet keresők esetében volt a legnagyobb.

A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, ugyanakkor külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem lehet elérni, hogy legalább 2 százalékkal magasabb legyen a növekedésünk az európai átlagnál. Az új akcióterv részleteit februári évértékelőjén ismerteti a kormányfő, aki aláhúzta, 2019-ben minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra, az új magyar munkahelyek 38 százalékát ázsiai beruházások adták, ami a keleti nyitás visszaigazolása.

20200109_BGA_0339.jpg

Az egészségügy helyzetére kitérve tudatta: átcsoportosítva a fejlesztési forrásokat az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását, az egészségügyi szakdolgozók és nővérek 3 év alatt 72 százalékos béremelést kapnak.

A miniszterelnök jelezte: újabb településeket vonnak be a legszegényebb falvak helyzetének javítását célzó programba. Célul tűzte ki, hogy ez a kormány legyen, amely felszámolja a szegénységet Magyarországon, s uniós adatokat idézett, amelyek szerint 1,3 millió emberrel kevesebb szegény van hazánkban a korábbi méréshez képest.

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. Orbán Viktor szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé tennék, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Magyarország azon országok közé tartozhat, amelyek 2050-re klímasemleges gazdasággá válhatnak, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel: a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet majd forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, s mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban, minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges – vélekedett az iraki-iráni konfliktus kapcsán.

A migrációs helyzetet látva a kormány úgy döntött, megnöveli a déli határon szolgáló katonák és rendőrök számát, miután ott a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat.

(MTI/kormany.hu, fotók: Botár Gergely/kormany.hu)

Vissza