HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A megyei közgyűlés egyhangúlag támogatja a székelyek kezdeményezését

2020. február 13. (csütörtök) 16:04
 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés egyhangúlag támogatta a FIDESZ-KDNP képviselőcsoport javaslatát, ezzel a Székely Nemzeti Tanács Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezését.

A Székely Nemzeti Tanács 2019. május 7-én indította el a támogatói aláírásgyűjtését annak az európai polgári kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.

Az Európai Bizottság döntésével bejegyzett kezdeményezés úgy fogalmaz: az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságai megkülönböztetnek az őket körülvevő régióktól. Ehhez többek között biztosítani kell számukra az egyenlő hozzáférést a strukturális alapokhoz, mint ahogy minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz.

_MG_4667.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése február 13-ai ülésén egyhangúlag támogatta a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezést, és arra kéri a megye polgárait, a civil szervezeteket, hogy aláírásukkal támogassák a nyilatkozatot.

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését 2020. május 7-ig legalább 7 tagország 1 millió állampolgárának kell aláírnia, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az abban foglaltakkal.

Ezért „különösen fontos az, hogy a megye lakossága minél hamarabb és minél szélesebb körben tudomást szerezzen az aláírásgyűjtésről és támogassa a kezdeményezést” – áll a Közgyűlés által elfogadott határozatban.

A támogató nyilatkozat aláírására szolgáló online felületet a megyei önkormányzat hivatalos honlapján, a www.baz.hu honlapon is elérhetővé teszik. Aki viszont már most aláírná, az megteheti az Európai Polgári Kezdeményezés (https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative) oldalán.

(fotók: Varga Tamás - Kulcs Magazin)

További képeink:

Vissza