HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

2020. április 1. (szerda) 10:37
 

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

A közlemény szerint a kormány az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és munkahelyek védelme érdekében.

Ezek a rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez, a fertőzések és megbetegedésének számának csökkentéséhez, és a járvánnyal járó gazdasági károk mérsékléséhez.

A hétfőn elfogadott törvény értelmében a rendkívüli intézkedések hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítják.

A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a gyed, gyes, gyet ellátások meghosszabbítása. Ugyancsak meghosszabbítja a kormány a kórházparancsnokok megbízásáról szóló jogszabály hatályát és az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket: pl. a hiteltörlesztések és végrehajtások felfüggesztését, a kata megfizetésének halasztását.

Ugyancsak fenntartja a kormány azt a rendelkezést, hogy a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadó-művészeti, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni.

Ezekben az ágazatokban működő gazdasági egységekben március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

Az érintett cégek március 1-től június 30-ig mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól – áll a közleményben.

(hirado.hu)

(Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán)

Vissza