HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet 6. – A tetemvári Deszkatemplom

2020. április 24. (péntek) 14:54
 

Miskolcon a török idők óta folyamatosan több vallási felekezet él egymás mellett. Először voltak a katolikusok, aztán megjelentek a reformátusok, evangélikusok, ortodoxok, a görögkatolikusok, zsidók, s még több kisebb felekezet.  Természetesen mind törekedett saját templom emelésére, aminek köszönhetően igazán sokszínű lett építészeti szempontból is a város. Az egyik legkülönlegesebb egyházi épület a tetemvári Deszkatemplom.

A legendárium szerint az első református fatemplomot 1637 őszén avatták fel a városszéli dombom, a temető szomszédságában. Ez az épület minden valószínűség szerit csak ravatalozásra szolgált. Keveset tudunk róla, mert erősen megromlott és felújítás helyett lebontották, majd egy másik fatemplomot építettek a helyére 1724-ben. A feljegyzések szerint az oldalfalak építéséhez 117 szál deszkát használtak fel, s valószínűleg ekkor kapta a Deszkatemplom nevet az épület, amely a mostaninál sokkal kisebb volt. A tetőt zsindely borította.  A belvárosi Kakastemplom felépülése után újra ravatalozóként használták, sőt két évre az evangélikusoknak kölcsön adták, majd nagyobb ünnepek alkalmából istentiszteleteket is tartottak benne. Az idő múlásával a faszerkezet megint tönkre ment, s Bató István, gazdag kereskedő bőkezű adományának köszönhetően 1874-ben felújították.  Azonban a fát igen gyorsa megviseli az idő múlása és bő egy emberöltővel később, az 1920-as évek végére megint veszélyessé vált az épület, amelyet végül 1937-ben lebontottak és Szeghalmi Bálint nagyszabású, a szatmári, erdélyi építészet elemeit magán viselő (nyilván Trianon is szerepet játszott ebben) terve alapján a régi helyen új templomot emeltek. S a dombon álló fatemplom rövid idő alatt Miskolc egyik ikonikus épületévé vált.

A Deszkatemplom átvészelte az 1944-es bombásokat, a szovjetek bevonulását, 1956-ot, azonban 1997. december 4.-ére virradó éjjel felgyújtották és porig égett. A hívek és a városi polgárok egyértelműen állást foglaltak, hogy nem új templomot akarnak, hanem a régit újjáépíteni. Az anyagiak előteremtésére nagyszabású gyűjtést indítottak. A vezető tervező Puskás Péter, miskolci építész volt, a belsőépítészetet pedig Rudolf Mihály építész koordinálta. Az épület külső megjelenése olyan, mint a régi, belsőépítészet terén azonban több részletben eltértek. A faanyagot UV fény- gomba- és tűzvédelemmel is ellátták. Az újjáépített templomot 1999. május 2,-án avatták fel. Azóta egy nagyobb volumenű munkát végeztek rajta, 2015-ben korszerűsítették a fűtési rendszert.  

A Deszkatemplom a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség gyülekezetének az otthona és újra a város egyik jelképe.

(Csontos László)

Vissza