HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A gyermek- és közétkeztetés korszerűbb jövője a cél

2020. június 17. (szerda) 13:40
 

A korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségeiről tartottak kerekasztal-beszélgetést civil és szakmai résztvevőkkel Monokon, kedden. A közéleti program meghívott vendége volt Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke is, aki a témával kapcsolatos helyi jó példákat ismertette a vendégekkel.

Idén, már második alkalommal rendezték meg a gyermek- és közétkeztetés korszerűsítésével foglalkozó programot. 38 állomás közül a monoki volt az első, ahol szakemberek és civilek szemével tekintettek e témára – tudtuk meg a kerekasztal-beszélgetés háziasszonyától, Szőnyi Kingától, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnökétől.

A résztvevők megismerkedhettek Weninger Konrád tolmácsolásában egy befőzőautómatával, amivel nemcsak tartósítószer nélkül, de sokkal gyorsabban és egyszerűbben tehetünk el befőtteket és lekvárokat.

26.jpg

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora kiemelte karitatívnak és kreatívnak kell lenni. Mint mondta, fontos számukra, hogy a Buday Péter mesterszakács által írott Ízig varázs szakácskönyv eljusson a közétkeztetésbe. Egyebek mellett szólt a Falusi Civil Alapról is, amelyre 5000 fő alatti települések civil szervezetei pályázhatnak.

17062020_6.jpg

„Az egyik legfontosabb terület mind az önkormányzatok, mind pedig a családok életében, az étkeztetés. Ez most különösen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-járvány ideje alatt, amikor megtapasztalhattuk mennyi gondot vesz le a vállunkról a gyermekek iskolai/óvodai étkeztetése” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. Nagyon fontos, hogy mit kap a gyermek otthon, és mit kap az intézményben, mert ezt fogja ő is később továbbvinni a saját családjába.

17062020_5.jpg

Továbbá kihangsúlyozta, munkája során úgy tapasztalta, az önkormányzatok a terület- és településfejlesztés, valamint a közfoglalkoztatás révén tudnak a leghatékonyabban bekapcsolódni a közétkeztetés fejlődésébe. – Voltak olyan mezőgazdasági PILOT projektek, melyek révén egy-egy település fejlődésnek indult. Vannak jó példák itt a megyében, ahol közfoglalkoztatás keretein belül értéket tudtak teremteni a térség számára. Például Tiszatarjánban zöldséget és gyümölcsöt termesztettek, amit a közétkeztetésben használtak fel. De kiemelném Putnokot is, ami mindenki számára példa lehet: élelmiszernövények termesztésén keresztül saját virágboltot nyitottak, saját konyhájuk van, ahol ünnepi rendezvényekre is készítenek cateringet – sorolta. Hozzátette: a pályázatoknak a gyermek- és a közétkeztetés korszerűsítését is kell szolgálniuk.

17062020.jpg

„Legfontosabb célunk a jövőben a gyermek- és szociális étkeztetés egészségesebbé tétele, az önfenntartás megteremtése és a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatása” – zárta szavait a megyei közgyűlés elnöke. Buday Péter mesterszakács, az Ízig varázs című könyv szerzője a közétkeztetés fontosságát hangsúlyozta, amit a kétkeresős

családmodell kialakulásával magyarázott. Véleménye szerint az óvodákban kell elkezdeni a gyermekek „étkezési igényességre nevelését”. – A pedagógusok szerepe az egyik legfontosabb, épp úgy, ahogyan a közszereplők, vers- és meseírók és animációs filmkészítők. Hiszen ők azok, akik a legnagyobb hatással vannak a fiatalokra.

17062020_2.jpg

Fotók: Serfőző László

A kerekasztal-beszélgetés a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének és Monok Község Önkormányzatának szervezésében valósulhatott meg.

Vissza