HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Ha fűnyírót szeretnénk vásárolni…

2020. július 31. (péntek) 09:54
 

Amennyiben kertes házzal és füves területtel rendelkezünk, mindenképpen szükségünk lesz egy fűnyíróra. Persze, egyáltalán nem mindegy, milyen választunk. Ebben nyújt segítséget az alábbi összefoglaló.

A szakáruházakban és a webáruházakban elektromos, akkumulátoros és benzines fűnyíró ajánlatokkal is találkozunk. Mindhárom típus több előnyös és hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik, így a saját igényeinket figyelembe véve választhatunk közülük.

Továbbra is az elektromos fűnyírók tekinthetők a legkeresettebb megoldásnak. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; bármikor rendelkezésre állnak, a használatuk egyszerű, nem igényelnek karbantartást, ráadásul olcsóbbak más típusoknál. Kifejezetten halk működést tesznek lehetővé, egy ilyen géppel nem verjük fel az utca népét. Természetesen meg kell említeni a hátrányukat is: az áramvezető kábel mindig akadékoskodni fog használat közben… Persze a kábel problémáját egyszerűen kiküszöbölhetjük, ha akkumulátoros fűnyírót választunk.  

Ez esetben a gépet kényelmesen használhatjuk, nem kell vonszolnunk magunk után a kábelt. Az akkumulátorok hozzávetőlegesen másfél órás üzemidőt tesznek lehetővé, persze ez jelentős mértékben változik az akkumulátor kapacitásától; erről a mAh mértékegységhez tartozó adat szolgáltat információt. Minél nagyobb a szám, az akkumulátor annál több energia leadására képes.    

Ennyi idő alatt akár nagyméretű területtel is végezhetnénk, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az akkus fűnyírók motorteljesítménye alacsonyabb, ezért rendszerint lassabb haladást tesznek lehetővé. Kizárólag gondozott gyep vágására ajánlhatók; ha gazos területtel van dolgunk, más típusú gépet érdemes használnunk.  

Amennyiben nagy területet kell gondoznunk, vagy gazos területtel van dolgunk, abban az esetben a benzinmotoros fűnyíró lesz a legjobb választás. A motorteljesítményük gyors és eredményes munkát biztosít, persze a robbanómotoros hajtás nagyobb zajszinttel jár és az üzemanyag- és olajadagolásról is gondoskodnunk kell. A tömegük lényegesen nagyobb lehet az elektromos és az akkumulátoros gépekénél, így a mozgatásuk is nehezebb, különösen egyenetlen terepen.  

Amennyiben a füves terület gondozására szeretnénk megtalálni a tökéletes gépet, érdemes szemügyre venni a fűgyűjtő kosárral rendelkező fűnyírókat. Az ilyen gépek csökkentik a pollenelszórást, ráadásul takarítani sem kell utánuk, csupán üríteni a kosarat. Találkozhatunk olyan gépekkel is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után visszajuttatják a talajra.  

Vissza