HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Akár kortyolhatunk is a Balaton vizéből

2020. augusztus 4. (kedd) 10:52
 

Olyan tiszta a Balaton vize, hogy akár ihatnánk is belőle!

Kutatók vettek mintákat a Balaton-átúszás térségében, az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt. A legkritikusabbnak számító Keszthelyi-medencében a vízben a megengedhető, literenként 50 mikrogrammnyi algamennyiségnek (a-klorofill) csak a fele, Szigligetnél a negyede, a Balaton-átúszás térségében, Révfülöpnél a tizede, a keleti medencében pedig mindössze a huszadrésze volt.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet professzora, Vörös Lajos elmondta, hogy őket is meglepte az eredmény: egyelőre nincs magyarázat arra, mitől lett jobb a vízminőség a melegedő időjárás és víz ellenére, hiszen nem mérjük, vizsgáljuk a Balatonban lezajlódó folyamatokat, ezek kutatására két évtizede nincs forrás.

A professzor ugyanakkor hozzátette, hogy az algamennyiséget tudják csak mérni, ami nem más, mint „kullogás az események után”. Tíz nappal ezelőtt ugyanis a Balaton nyugati részén már tömegesen megjelentek a cianobaktériumok (kékalgák) a vízfelszínen. Akkor a vízfelszínen magas algaértékeket mértek, de a tó vízoszlopában akkor is jó volt a vízminőség.

(Forrás: nuus.hu)

Vissza