HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Testvérmegyei összefogással csökkentenék a járvány okozta károkat

2020. november 24. (kedd) 12:59
 

Online egyeztetést tartott Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén. A testvérmegyék közötti megbeszélésen együttműködési, közös pályázati, és a helyi gazdaságot sújtó károk csökkentési lehetőségeiről tárgyaltak.

– A testvértelepülési kapcsolatokat tovább kell erősíteni, hiszen rendkívül hatékonynak bizonyulnak. A két megye közös pályázatait is folytatni szeretnénk, például a Bethlen Gábor Alap keretében elérhető pályázatokkal – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A két megye sikeres együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. Az élénk kulturális kapcsolatokat a jövőben – a még számos kiaknázatlan lehetőséget magában rejtő – gazdasági együttműködés területe egészítheti ki. A jó gyakorlatok kölcsönös megismerése, és a tapasztalatcserék mindig is prioritást jelentettek a közös tervezés során.

Borboly Csaba ezt a kezdeményezést megerősítette: – A közös munkát mi is folytatni szeretnénk, hiszen még az eddigieknél is több lehetőség rejlik az együttműködésben. Mindkét fél számára jövedelmező lehet egymás kölcsönös támogatása, a kezdeményezések és ötletek átadása.

A megbeszélésen egyebek mellett szó volt a Creative Region – Határtalan fejlődés programról, és a benne rejlő határon átnyúló lehetőségekről. Elnök asszony továbbá ismertette, Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a 2014-2020. közötti időszakban 930 milliárd forintot irányoztak elő, valamint 2012-től – a terület- és településfejlesztési feladatok mellett – a befektetés-ösztönzés is fontos szerepet kapott, a gazdaságfejlesztésnek pedig a jövőben is nagy hangsúlyt szánnak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a következő síszezonban veszteségekre számítanak a sípályák üzemeltetői, ezt azonban – amennyire lehetséges – minimalizálni szeretnék. Éppen ezért a megyei tanács elnöke a turisztikai ajánlatok népszerűsítését kérte testvérmegyei kollégájától.

Hargita megye a székely termékek népszerűsítésében kiemelkedő eredményeket ért el. – Mi is szeretnénk létrehozni egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei termékkosarat a helyi értékeinkből, amik az utóbbi években a közmunkaprogramnak és az őstermelők kiemelt támogatásának köszönhetően egyre nagyobb minőséget képviselnek – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka. A Hargita megyei példát alapul véve, az elnök segítségét kérte.

A beszélgetés végén a két elnök megegyezett, hogy havonta egyszer fél órás megbeszélést tartanak és a közös projektek miatt a hivatal munkatársait is összekapcsolják egymással.

Vissza