HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A világ nagy részén csendesen ünnepelték az újévet

2021. január 4. (hétfő) 12:14
 

A nagy szilveszteri mulatságok szinte mindenhol elmaradtak a koronavírus miatt, ám a világnak voltak olyan részei, ahol hatalmas bulival ünnepelték együtt az utcán 2021-et.

Üresek maradtak az utcák New Yorkban, Moszkvában lezárták a Vörös teret, és az európai nagyvárosok is szigorú korlátozások közepette ünnepeltek.

Ezzel szemben a világ keleti felén egészen máshogy telt szilveszter: Új-Zélandon hatalmas utcai bulikkal készültek, és a járvány korábbi gócpontjában, Vuhanban is ezrek mulattak együtt, és köszöntötték optimistán az újévet – hangzott el az M1 Híradójában. A visszaszámlálást követően léggömböket engedtek a magasba az ünneplők. Itt már nem látszott a járvány hatása – és az emberek is optimistán tekintenek a jövőbe. A többi kínai nagyvárosban is korlátozás nélkül lehetett ünnepelni, egyedül Pekingben maradt el a tűzijáték.

Korlátozások nélkül ünnepelhettek Új-Zélandon is, hiszen a szigeteken mindössze kétezer megbetegedést regisztráltak, és jelenleg egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem tartanak számon.

Dubaj is megtelt turistákkal, igaz, csak negatív koronavírus teszttel léphettek az Egyesült Arab Emírségek területére.

Évek óta itt tartják a világ legextravagánsabb tűzijátékait – idén ugyan nem döntöttek rekordot, de a világ legmagasabb épületéről, a Burdzs Kalifáról indították a tűzijátékot, és látványos lézershow is szórakoztatta a helyieket és a látogatókat.

Európában viszont visszafogottan, vagy egyáltalán nem ünnepelték nyilvánosan 2021 beköszöntét. Szilveszter éjszakáján üresek voltak Párizs utcái. Elmaradt a pezsgőzés és az utcabál is a Champs Elysées-n, és tűzijáték sem volt. A kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésére nagyszámú rendőrt vezényeltek az utcákra.

Berlinben a Brandenburgi kapunál más években százezrek köszöntik az újévet, idén viszont kihalt volt a tér, de a látványos tűzijáték nem maradt el – mindenki otthon nézhette televízión. A német fővárosban is elmaradtak a mulatságok, a koronavírus miatt ugyanis kijárási tilalom van érvényben éjszakánként.

Oroszországban az újév családi ünnep is, ilyenkor állítanak fenyőfákat az otthonokban. Így az ünnepségek nem maradhattak el teljesen. A Vörös tér, ami minden szilveszterkor zsúfolásig megtelik, most le volt zárva az ünneplők előtt, de a közeli korcsolyapályáról látni lehetett a látványos tűzijátékot.

Voltak évek, amikor 1 millióan ünnepelték az új esztendő beköszöntét a New York-i Times Square-en, most szilveszterkor azonban csak alig néhány tucatnyian. Ennek ellenére 2020 utolsó másodperceiben is volt visszaszámlálás, a tér egyik épületének tetején leereszkedett a kristálygömb, és éjfélkor tűzijáték kezdődött.

Az emberek és nemzetek közötti békét és kölcsönös törődést nevezte az új koronavírus teremtette járványhelyzet egyik tanításának Ferenc pápa újévi beszédében, amelyet a Vatikán interneten közvetített péntek délben.

Az egyházfő az új esztendő kezdetét bátorításnak nevezte, és abban bízott, hogy az előttünk álló év mindenki számára lehetőséget nyújt az emberi és lelki fejlődéshez.

Itthon is csendesen ünnepeltek az emberek.

(hirado.hu)

Vissza