HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Móra Tagiskola nem csak szép, hasznos is

2021. január 22. (péntek) 10:44
 

November másodikától visszatért a gyerekzsivaj a Móra Ferenc Tagiskolába. A nebulók rá sem ismertek régi iskolájukra. Az EFOP-4.1.2-2017-00114 kódszámú „A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskola infrastrukturális fejlesztése 2020” pályázati forrásnak köszönhetően az épület kívülről teljesen megújult, és a belseje is alaposan megváltozott.

A 30 éves oktatási intézmény alaposan rászolgált a megújhodásra. Az egy évig tartó átépítésnek köszönhetően, a kornak megfelelő színvonalú és szolgáltatást nyújtó iskolát vehetnek újra birtokukba a sajószentpéteri kisiskolások.

mora atadas.jpg

Az ünnepélyes átadót, a járványügyi előírások szigorú betartásával október 28-án tartották meg. A rendezvényen részt vett Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője, Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke, Sajószentpéter város képviseletében Pasicki Csaba alpolgármester és Bacsóné Gula Krisztina jegyző, Markovicsné Demeter Edina a Kazincbarcikai Tankerületi Központ vezetője, és Perényi Barnabás az intézmény vezetője. Az átadó előtt napon a szülők is bejárhatták az épületet.

Az elhangzott ünnepi beszédekben megfogalmazódott, a beruházás a jövő nemzedékeinek biztosít modern oktatási környezetet. „A fejlesztés a tanulókkal szembeni egyéni bánásmód szélesebb területeit biztosítja, lehetőséget nyújt a tanulói lemorzsolódás csökkentésének támogatására. Legfőbb cél a minőségi, korszerű és a feladatelátási hely tanulólétszámát tekintve a hosszútávon fenntartható nevelési-oktatási környezet megteremtése.”

Nemcsak szép, hasznos is

Egy gyakorlatias mondás szerint nem elég ha szép, hasznos is kell, hogy legyen. Ennek a kívánalomnak teljesen megfelel a Móra Tagiskola. A tetszetős külső falfestés vastag hőszigetelést takar, az új műanyag ajtók, ablakok, és a modern fűtési rendszer garantálják a kellemes hőmérsékletet az épületben. A belső átalakításoknak köszönhetően átalakult az aula. Az épületet akadálymentesítették, és a mozgássérültek közlekedését segítő liftet építettek be.

demeter_zoltan.jpg

Egységes lett a belső terek stílusa. A nagy igénybevételű közösségi helyiségeket azonos kőburkolatokkal, a tantermeket új linóleum borítással látták el. A megszépült tornateremben modern szellőztető berendezés frissíti a levegőt. Nem lehet ráismerni az új külsőt kapott mosdókra és vizesblokkokra. Kicserélték az elhasználódott székeket, tanulói padokat.

Az egyéni és kiscsoportos fejlesztés a középpontban

A Móra Tagiskola modernizálásával előtérbe került az egyén és a kiscsoportos oktatás. A fejlesztőszoba kialakítása, berendezéseinek „variálhatósága” lehetővé teszi a differenciált fejlesztő tevékenységet, az egyéni és kiscsoportos foglalkozások tartását.

Az informatikai teremben 26 laptop segíti a digitális világ rejtelmeiben való eligazodást. A tantermek mindegyike rendelkezik a digitális oktatást segítő interaktív eszközökkel. A hordozható számítástechnikai eszközök a, gyorsan átrendezhető bútorok – egyszemélyes padok – a kooperatív oktatási módszereket segítik elő.

laptop.jpg

Az épület és az eszközök modernizálásával párhuzamosan, az oktatási-nevelési módszerek is megváltoztak. Az intézményben bevezették a Komplex Alapprogramot, amely segíti a differenciált oktatás megvalósítását, az egyén képességeinek a hatékonyabb fejlesztését. A szép és megújult környezetben még a matematika óra is gyorsabban telik.  

Vissza