HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Házi lekvár, gyümölcslé és aszalt gyümölcs - Befőzőautomatákkal a korszerűbb közétkeztetésért

2021. április 20. (kedd) 18:03
 

Tizenöt befőzőautomatával gazdagodott Borsod-Abaúj-Zemplén megye a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF – CÖKA) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége jóvoltából. A civilek adományait a megye hét választókerületének különböző helyszínein adták át április 20-án, kedden.

 – A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF – CÖKA) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2016 óta szervez „Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei” címmel ételbemutatóval egybekötött közéleti kerekasztal-beszélgetéseket – fogalmazott az átadok alkalmával Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora. Ezeken az eseményeken már bemutatták azt a négy évszakos receptgyűjteményt is, amit a CÖF – CÖKA dolgozott ki Buday Péter mesterszakács szakmai közreműködésével. Az Ízig varázs című könyv a kormány által elkezdett, a köz- és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformhoz kapcsolódó szakmai háttéranyagként szolgál.

DSC_5041.jpg

A CÖF – CÖKA magántámogatóinak jóvoltából ez a misszió – az elmúlt években – kiegészült házi konzerváló automaták ingyenes kitelepítésével is, így adva eszközt a családi vállalkozások kiszélesítéséhez, kisközösségek fenntarthatóságának növeléséhez. Nagycsaládoknak, kisvállalkozóknak, civil szervezeteknek, szociális intézményeknek, példaértékűen működő gyermekétkeztetési konyháknak adományoztak már befőzőautomatákat, ahol a gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, ide értve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is.    

– Fontos, hogy a közétkeztetésben minél inkább a helyi alapanyagok jelenjenek meg, ezzel is segítve a vidéki gazdálkodók helyzetét – részletezte Heizler Norbert hozzátéve: ehhez nyújtanak segítséget a ma átadott befőzőberendezések. A CÖF – CÖKA országos koordinátora felhívta a jelenlévők figyelmét a Falusi és a Városi Civil Alap pályázati lehetőségekre is.

DSC_5075.jpg

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke – dr. Lupkovics Beáta jegyzővel – a megyei értéktár nevében vett át befőző-berendezést. A közgyűlés elnöke kiemelte, a megyei értéktárban jelenleg több mint 60 helyi értéktár képviselteti magát, több mint 200 érték található benne, amelyek közel egyötöde gasztronómiai érték, vagy ahhoz kapcsolódó rendezvény. – Az értéktáron túlmenően egy-egy szervezet számára is közösségépítő szerepe lehet a lekvárfőzésnek. Vidéken nőttem fel, így számomra természetes volt, hogy a család minden tagja részt vesz a befőzésben. Fontos, hogy gyermekeink megismerjék azokat a hagyományokat, amelyeket a nagyszüleinktől, szüleinktől tanultunk, mert ezeknek a befőzési folyamatoknak identitáserősítő szerepük is van – hangsúlyozta ki az elnök. Bánné dr. Gál Boglárka hozzátette: a megyei identitás erősítését segítő rendezvénysorozatban is helye lesz ennek a befőzőautomatának.

A befőzőautomaták átadását a CÖF – CÖKA és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége koordinálta, akiket Heizler Norbert, a CÖF – CÖKA országos koordinátora, és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke képviselt a keddi eseménysorozaton. A kedvezményezettek a területileg illetékes országgyűlési képviselők közreműködésével vették át a befőzőautomatákat.    

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei átadók során az alábbi települések gazdagodtak lekvárfőző, aszaló, és ivólékészítő automatákkal:

  • A Kistokaji-tónál Kistokaj Község Önkormányzata és Bogács Község Önkormányzata nevében Bernáth József, Kistokaj polgármestere vette át.
  • A Megyeháza udvarán Arnót Község Önkormányzata nevében Makranczi Zoltán jegyző, Sajókeresztúr Község Önkormányzata nevében Zupkóné Zörgöly Zsuzsa jegyző, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár nevében Bánné dr. Gál Boglárka elnök, és dr. Lupkovics Beáta jegyző vették át a berendezéseket.
  • Mezőzomboron a Sárga Borház előtt Tarcal Község Önkormányzata és az Idősek Klubja nevében Butta László polgármester és Horváth Tünde intézményvezető, Mád Község Önkormányzata és a Mádi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde nevében Körtvélyesi Gergő jegyző és Szivósné Földy Fruzsina intézményvezető vették át.
  • Tolcsván Vámosújfalu Község Önkormányzata konyhája nevében Jadlóczki Lajos polgármester, és Boldokőváralja Község Önkormányzata konyhája nevében Zavodni Ferenc polgármester vették át.
  • A Vadna Parkban Bánhorváti Község óvodája nevében Deák-Szinyéri József polgármester, és Krasznokvajda Község óvodája nevében Tóbis Béla polgármester vették át.
  • Sajókazán a Radvánszky-kastélynál az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ormosbányai Otthona nevében Vanyó Gáborné tagintézmény-vezető, és Sajókaza Község Önkormányzata nevében Izsó Pál alpolgármester, Török Zsuzsanna jegyző vették át.
  • Sajóbábonyban Sajóbábony Város Önkormányzat konyhája és Parasznya Község Önkormányzata nevében Szilva István Sajóbábony polgármestere vette át a befőzőautomatákat.      
Vissza