HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

120 órás kaland angol és német nyelven - Az oktatók is nagyon szerették az ingyenes nyelvi képzést

2021. május 26. (szerda) 10:15
 

Május 31-én véget ér a Miskolci Szakképzési Centrum szervezésében megvalósult nagyszabású projekt, melynek keretében 1100-an tanultak angol vagy német nyelvet teljesen ingyenesen. A diák és felnőtt résztvevők elégedettsége mellett, az „Idegen nyelvi készségek fejlesztése Miskolcon és agglomerációjában” projekt sikerét mutatják az oktatói visszajelzések is.

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya által támogatott GINOP-6.1.3-17-2018-00017 számú nyelvi kompetenciafejlesztő projekt az elmúlt két és fél évben kiemelt szerepet kapott abban, hogy azok is fejleszteni tudják nyelvtudásukat, akiknek anyagi lehetőségeik korlátozottak. A képzés 1100 résztvevője közül 700-an a Miskolci Szakképzési Centrum diákjai voltak, míg 400-an az ingyennyelv.hu weboldalon regisztráltak a 120 órás angol és német nyelvtanfolyamokra. Velenyákné Vanta Anna.jpg

Velenyákné Vanta Anna, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum tanára így foglalta össze pozitív tapasztalatait: „120 órás - mi csak így hívtuk. 120 órányi lehetőség valami másra. 120 órányi lehetőség felkészülni arra a sokat emlegetett nyelvvizsgára, ami belépőt adhat az egyetemre, ami magabiztosságot adhat az állásinterjún. De ami ennél is 120-szor fontosabb: 120 órányi lehetőség arra, hogy kicsit máshogy tanuljunk meg egy idegen nyelvet.  120 óra a nyári melegben, lassan csapattá formálódó fiatal felnőttekkel. 120 óra az iskolai tanórák után, 120 órányi közös munka, egyéni tanulási utak, személyre szabott, mégis közös ismétlés, 120 órányi közös gondolkodás, játékos tanulás. És 120 óra nagyrészt online. Google-meet találkozások, megosztott videók, chatek, befotózott feladatok, 120 óra a képernyő előtt, a családdal, kutyával, macskával a háttérben. De bárhogyan is történt, volt egy közös 120 órás kalandunk, aminek a végén a közösséggé formálódott csoport minden tagja éppen 120 órával közelebb került nem csak a nyelvvizsgához, hanem a magabiztos nyelvtudáshoz is.”

Bodnár Dénes, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum oktatója szintén örömmel emlékezett vissza az ingyenes nyelvi képzésre és az abban részt vevőkre: „Kiváló lehetőséget nyújtott a program minden diák számára, hogy ingyenesen fejleszthessék idegennyelvi készségeiket, kompetenciáikat, hiszen a mai világban elengedhetetlen az angol nyelv megfelelő szintű ismerete, használata. Külön öröm volt számunkra, hogy a projekt keretein belül saját iskolánk diákjait oktathattuk, taníthattuk meg nekik mindazon idegen nyelvi elemeket, melyeket sokszor az iskolai rendes oktatás részeként nem tudunk nekik átadni.”

Deák Szabolcs-képzésszervező.jpg

A képzés szervezői, akik a tanárokkal és a résztvevőkkel tartották a kapcsolatot, szintén pozitív tapasztalataikról számoltak be, kiemelve, hogy a pandémia sem okozott fennakadást az oktatásban, sőt a digitális átállás kifejezetten könnyen ment, hiszen a tesztek korábban is online zajlottak, valamint e-learning anyagokat is használtak már a képzés elejétől fogva. Deák Szabolcs a Miskolci Szakképzési Centrum munkatársa, a képzés főszervezője így emlékszik vissza a két és fél éven át tartó projektre: „1100 fő szorozva 120 órányi képzéssel, 30 hónapon át. Estébe nyúló tervezgetések, egyeztetések, Centrumba járások és várakozások. Közös munkaebédek és nagy nevetések. „Berzés” kedd és csütörtök esték, szombat délelőttök, olykor vasárnap délutánok. Beköszöntő első járványhullám, az online képzésre való gyors átállás. Sok sikeres nyelvvizsga és emelt vagy középszintű érettségi, pozitív visszajelzések. Sok-sok kérdőív, excel-táblázat, rengeteg telefon, de ami a legfontosabb: kapcsolatok, barátságok! Igazi nyelvi kaland volt!”  

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.jpg                                                                 

Vissza