HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egy kis megyetörténet (53. rész) – A pácini Mágócsy-kastély

2021. július 5. (hétfő) 11:15
 

A folyókkal határolt, mocsaras, nehezen járható Bodrogköz biztos menedéket adott a török időkben a magyarságnak. Mikor a hódoltság pusztult, Pácinben díszes, két szintes reneszánsz kastély épült, amelyet felújítottak, s múzeum működik a falai közt.

A Bodrogköz talán legszebb műemlék épülete a Mágócsy-Alaghy-Sennyei-várkastély, amelyet a környékbeliek inkább csak Mágócsy-kastélyként emlegetnek.  A kastélyt nemes Mágócsy Gáspár kezdte építeni,  amelyet halála után unokaöccse, András fejezett be 1581-ben, miután feleségül vette a jó módú Alaghy Juditot.

Érdekesség, hogy a földszint dísztelen, még az emeleten megjelennek a reneszánsz díszítőelemek, sokkal nagyvonalúbb, elegánsabb a kivitele. Ennek az oka, hogy a földszinten a személyzet élt, még az urak az emeleten. A nagy méterű ablakoknak köszönhetően kellemes világosság járta át a nagyméretű termeket, amelyeket egy kőkandalló és míves kivitelű cserépkályhákkal fűtöttek ki télen. A kényelem fokozására árnyékszéket is  építettek az emeleten. Az épület megjelenését külső vakolatdíszekkel dobták fel. A biztonságról a vaskos falak mellett a két vaskos torony volt hivatott gondoskodni. A kastélyt csak később vették körbe a biztonságot szolgáló, a sarkakon kisebb őrtoronnyal ellátott kőfallal és árokkal. A megerődített várkastély kisebb, portyázó seregek visszaverésére alkalmas volt.

Az építtető nem sokáig élvezhette a kastély pompáját, kényelmét, mert 1586-ban mérgezés következtében elhunyt. Az árvák gyámja Rákóczi Zsigmond, az emelkedő csillagú abaúji birtokos, a fejedelmi dinasztia alapítója lett, aki a következő évben feleségül vette az özvegyet. Egy gyermekük született, Rákóczi Erzsébet.  Judit 1591-ben elhunyt. Halálát követően az Alaghyak és a Rákócziak birtokvitáját követően a várkastély visszaszállt az özvegy családjára.

Miután 1631-ben férfi ágon kihalt a család a Sennyei családé lett a környező falvakkal együtt. a Thököly féle mozgalom idején a kastélyt feldúlták, a romossá váló épület egy részét széthordták. A Sennyei család azonban újra birtokba vette és a XIX. században romantikus stílusban átépítették. Ezt követően 1977-87-közt teljes rekonstrukciót hajtottak végre a kastélyon. Az épületben működik a Bodrogközi Kastélymúzeum. A csodálatos épület gondozott park  és a 20 hektáros Bárókert  vesz körül.

A kastély a környék felkapott esküvői fotóshelyszíne. Turistáknak is érdemes meglátogatni.

(Csontos László)

Fotó: pacin.hu

Vissza