HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

SZeretettel Neked Borsodból!

2021. november 29. (hétfő) 15:05
 

esSZeNcia, SZeretettel Neked Borsodból – ez a szlogenje annak a weboldalnak, mely a „Foglalkoztatás és gazdaságfejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében" című projekt keretein belül jött létre, és arra hivatott, hogy összegyűjtse a megye különleges helyi termelőit.

A megyei önkormányzat és konzorciumi partnerei, 2016-ban összesen 2,316 milliárd forint uniós pályázati forrásból indították el a „Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című programot, mely keretein belül – a kormányzati célkitűzésekkel is összhangban – olyan foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési programok valósultak meg a helyi gazdaságfejlesztést támogató önkormányzatok, vállalati és a civil szervezetek partnerségében, melyek hozzájárulnak a foglalkoztatottság, ezzel együtt a térség népességmegtartó erejének növeléséhez és az életminőség javításához.

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség vállalkozások fejlesztését segítő tevékenységet látott el a projekt során. Feladata volt, hogy a megyénk gazdálkodásának egyre tekintélyesebb részét képező helyi termékekkel foglalkozó vállalkozások, önkormányzatok számára segítséget nyújtsanak tevékenységük sikeresebbé tételében. Így jött létre az Esszencia, a helyiesszencia.hu weboldal.

Az új oldalt Tisza Orsolya, a Bora 94 megyei fejlesztési ügynökség divízióvezetője mutatta be a Megyeháza Dísztermében, pénteken. – Tehetséges, különleges, hagyományaikat őrző, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei termelőket és termékeiket szerettük volna bemutatni, mert hiszünk benne, hogy ma egyre több vásárlónak fontos, hogy jó minőségű, egészséges, egyedi termékekhez jusson úgy, hogy biztos lehet benne, a megvásárolt áruk eredete megbízható, azokat szakavatott kezek készítették, akár évszázados családi receptúrák vagy termelési folyamatok alapján. A termelők számára is nagy jelentősége van annak, hogy új lehetőségeket kapjanak a bemutatkozásra, ezzel is közelebb kerülve leendő vásárlóikhoz. Az Esszencia oldalán folyamatosan bővülő rendkívül színes termékpaletta található, jelenleg több mint 130 termelő bemutatkozásával és elérhetőségével 25 kategóriában – fogalmazott.

– A kistermelők előtérbe helyezése a nagyvállalatokkal szemben közös feladatunk. Egyrészt fenntarthatóbb alternatívát kínál, másrészt a hagyományos gazdasági folyamatok életben tartásához szükséges. Ugyanis mind függünk egymástól – ezt már Dr. Lupkovics Beáta, a megyei önkormányzat jegyzője emelte ki köszöntőjében. Mint mondta, a termék közvetlenül helyben, helyi emberek által, helyi alapanyagból, a helyiek számára készül. Ezek kerülnek aztán tovább a boltba, vagy a piacra, ahol kis – vagy nagytételben történő felvásárlásuk újabb produktumok előállítását teszi lehetővé. „Ha ez a körforgás valahol megtörik és kiesik egy láncszem, az gazdasági értelemben minden szereplőt negatívan érint. Felelősek vagyunk tehát a magyar mezőgazdaság fenntartásáért, mert mindannyiunknak szerepe van benne" – hangsúlyozta ki a jegyző.

Vissza