HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben jöhet az idei szezon első havazása - A KÖZÚT előszórást végez

2022. november 18. (péntek) 13:31
 

Az időjárási előrejelzések alapján péntek délutántól kezdődően az Északi-középhegységben, vagyis a Mátra, a Bükk és a Zemplén magasabban fekvő területein több centiméteres hóréteg várható, de ezen térségek alacsonyabb síkvidéki részein is kialakulhat hólepel. A Magyar Közút november 10-e óta már téli üzemmódban dolgozik, ennek megfelelően a szükséges előszórási, preventív sószórási munkákat is elvégzi még a havazás előtt az érintett megyékben. Ha a friss hó eléri a 3-5 centimétert a burkolaton, akkor kezdődhetnek majd az ekézési munkák.

A Magyar Közút az ország teljes területén téli üzemmódra állt át november 10-én. Az előrejelzések alapján az első hóeltakarítási és síkosságmentesítési beavatkozásokat az ország északi részén, vagyis Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végezhetik majd a szakemberek. Első körben még a havazás előtt megelőzésképpen juttatnak ki síkosságmentesítő anyagokat, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra. Ezt nehezítheti, hogy sok helyen esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső. A szükséges esetekben a síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is elvégzik a burkolaton. A munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és beavatkozási sorrend szerint avatkoznak be, mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el. A munkagépek a mérnökségi telephelyekről indulnak el az országos utakra és a településeken átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

A Magyar Közút mindent megtesz a rendelkezésére álló gépi és humán erőforrások erejéig, hogy az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelő időben és módon biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit az első téli havazásnál is. Ugyanakkor a szakemberek a közlekedők együttműködését is kérik: a téli időszakban csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

Vissza