HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Asszonyok a békéért

2023. február 24. (péntek) 12:48
 

Asszonyok a békéért címmel tartott sajtótájékoztatót a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, valamint Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és a Kiss Kata zenekar névadó énekese Miskolcon, a Vármegyeházán.

– Az orosz-ukrán háborús konfliktus kirobbanásának 1 éves évfordulóján jól látszik, hogy továbbra is nagy szükség van az összefogásra és a politikai érdekeken felülálló emberbaráti együttműködésekre. A háború megannyi család és kisgyermek mindennapjait teszi elképzelhetetlenül nehézzé, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökeként, ám főleg családanyaként, összefogva a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével és a Kiss Kata zenekar névadó énekesével újabb akciót szervezünk a háború sújtotta területeken élők megsegítéséért. – mondta az adománygyűjtés részleteiről szólva a vármegyei közgyűlés elnöke.

DSC_2359.jpg

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a háború kezdetétől folyamatosan szervez adománygyűjtést, legyen szó tartósélelmiszerről, ruháról vagy tisztítószerekről a szomszédban dúló háború áldozatainak megsegítésére. –Az újabb segítségnyújtási akció célja a Kárpátalján lévő oktatási intézményekben tanuló magyar és ukrán gyermekek jelenlegi iskolai körülményeinek javítása, az ehhez szükséges eszközök beszerzésének támogatása. A mai sajtótájékoztató azonban nem csupán egy figyelemfelhívás, hiszen a célunk nem más, mint hogy szervezett keretet adjunk ennek a munkának. Azt akarjuk, hogy minden magyar nő, feleség és családanya meghallja a hangunkat, hogy mi, akik felelősséget érzünk családjaink iránt, egy emberként emeljük fel szavunkat a béke mellett. Egyben azt is szeretnénk, ha kezdeményezésünkhöz minél többen csatlakoznának, hogy minél több olyan akció vegye kezdetét, amely a jelenlegi békétlen viszonyok között bármilyen támogatást ad az arra rászorulóknak. Így közös missziónknak az ASSZONYOK A BÉKÉÉRT nevet adtuk – tette hozzá Bánné dr. Gál Boglárka.  

DSC_2392.jpg

Az újonnan megalakult misszió első pillére az adománygyűjtés, melynek koordinálását a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vállalta fel, annak menetéről, technikai tudnivalóiról Szőnyi Kinga, az Asszonyszövetség elnöke adott tájékoztatást. – A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége az OTP Banknál vezetett 11704007-22040932 számú elkülönített számlájára várja a pénzadományokat. A közösen életre hívott Asszonyok a békéért misszió legfőbb célja az orosz-ukrán konfliktus azonnali békés rendezése, hiszen az egy éve tartó háború nagyok sok áldozatot követelt és óriási károkat okozott már eddig is. Ezzel a mai napon útjára indított misszióval nemzettársainkkal együtt egységet tudunk alkotni a béke érdekében más nemzetekkel is, és várjuk, hogy az Asszonyok a békéért Facebook oldalunkon csatlakozzanak hozzánk Európa-szerte a béke iránt elkötelezett emberek – utalt arra beszédében Szőnyi Kinga, hogy az eszköz vagy pénzadomány mellett elvi kiállással is lehet támogatni a kezdeményezést. Az adománygyűjtésről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy családanyaként, családos emberként szólnak azokhoz, akik csatlakozni tudnak ehhez az újabb segítségnyújtási akcióhoz, amely célját tekintve az egyik legnemesebb, ugyanis azokat a körülményeket szeretnék a pénz- és eszközadományokból megteremteni, amelyek megközelítik a normális iskolai élet feltételeit. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy legalább a gyerekeknél, az általános iskolai tanulóknál tudjuk csökkenteni a háború okozta mindennapos szorongást azzal, hogy hozzájárulunk a magyar és ukrán gyermekek oktatási körülményeinek javításához - világított rá az adománygyűjtés fontosságára Szőnyi Kinga, aki üzent a brüsszeli döntéshozóknak is, szerinte ugyanis „családos emberként senki nem mondhatja, hogy szükség van háborúra, mivel nem saját gyermekeiket küldik a harcmezőre.”  

DSC_2459.jpg

Kiss Kata énekesnő elmondta, a Kiss Kata Zenekar 100 állomásos kárpátaljai turnéja során számos határon túli barátságot kötöttek a térségben, későbbi humanitárius látogatásaik során pedig nehéz emberi sorsokkal találkozhattak; az ott élők megosztották tapasztalataikat és mindennapi nehézségeiket, amiket a háború okoz számukra. Mivel a formáció egyik nem titkolt szándéka mindig is a határon túli magyarság összekapcsolása volt az anyaországban élőkkel, így a művészet nyelvén kívánják megszólítani mindazokat, akik hasonlóképpen szívügyüknek érzik a segítségnyújtást. Mindezek tükrében kereste meg elképzeléseivel Bánné dr. Gál Boglárka és Szőnyi Kinga elnököket a közös összefogás reményében, akik nagy elkötelezettséggel vágtak bele az együttműködésbe. A közös munkából született meg az ASSZONYOK A BÉKÉÉRT mozgalom, amely nem áll meg csupán egy adománygyűjtő akciónál – a háború egésze során segíteni kívánja a Kárpátalján élőket, közös kapcsolódásokat, egyfajta segítséghálót létrehozva. Ehhez a misszióhoz kéri a feleségek, nők, családanyák közös kiállását, és bízik benne, minden magyar példát tud majd mutatni a világban emberbaráti szeretetből.  

DSC_2503.jpg Asszonyok a békéért misszió kezdeményezői: (b-j) Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Kiss Kata énekesnő.

„Asszonyok a békéért” kezdeményezés elkülönített számlaszáma: 11704007-22040932

Csatlakozás a kezdeményezéshez: Asszonyok a békéért Facebook oldal.

Vissza