HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Megújult műtők a megyei kórházban

2023. március 16. (csütörtök) 08:00
 

MTI - Több beteget tudnak ellátni, lerövidülnek a várólisták és kisebb a beavatkozások kockázata az egynapos sebészeti ellátásban - emelte ki Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azon a sajtóbejáráson, amelyet az intézmény felújított műtőblokkjaiban tartottak.

A kórházban 2017-ben indult az egynapos sebészet kereteinek kialakítása, egy európai uniós projekt részeként mintegy 560 millió forintból műtőket újítottak fel és új eszközöket vásároltak.

Révész János főigazgató a sajtónyilvános bemutató előtti tájékoztatón kiemelte, az aktív fekvőbeteg-ellátás kiváltása az egynapos sebészettel mind a betegek, mind az intézmény szempontjából előnyökkel jár. Egyrészt olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, több napos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni.

A főigazgató ismertette, tavaly mintegy 6600 beavatkozást végeztek el a Semmelweis Tagkórház egynapos sebészeti műtőiben, a központi kórházban pedig közel 3500-at. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy míg 2018-ban a kórházban elvégzett beavatkozások mintegy 8 százaléka volt egynapos sebészeti beavatkozás, ez az arány mostanra 38 százalékra nőtt. 2024-re szeretnék elérni az 50 százalékot. A főigazgató tapasztalatai szerint a betegek elégedettsége nő, a visszajelzések azt mutatják, hogy "rendkívül elégedettek" az egynapos sebészeti ellátási formával.

megyei_korhaz_muto_02_vj_mti.jpg
Mátyás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese (b) és Botos Ákos, a sebészeti osztály vezetője a kórház felújított sebészeti műtőblokkjában tartott sajtóbejáráson 2023. március 3-án. MTI/Vajda János

Mátyás Lajos, a kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, a központi telephelyen két műtőt újítottak fel erre a célra, elvárás volt, hogy az egynapos sebészet logisztikailag, a betegutakat tekintve is váljon el a többi ellátási formában műtétre kerülő betegtől. Hozzátette, a Semmelweis Tagkórház öt műtőjével együtt biztosítani tudják az egész vertikumát az egynapos sebészeti ellátásnak, legyen szó általános sebészetről, urológiáról, érsebészetről, ortopédiáról, traumatológiáról, kézsebészetről, nőgyógyászatról.

megyei_korhaz_muto_01_vj_mti.jpg Máté Zsolt, az urológiai osztály vezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház felújított sebészeti műtőblokkjában tartott sajtóbejáráson 2023. március 3-án. MTI/Vajda János.

Az országban 19 helyszínen összességében több mint 11 milliárd forintból fejlesztették az egynapos sebészeti ellátást a 2017-ben indult és idén lezárult európai uniós projektben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szentpéteri kapui telephelyén urológiai és sebészeti műtőblokkot alakítottak ki több mint 60 millió forintból, valamint létrehozták a Semmelweis Tagkórházban a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot. Az intézmény mintegy 500 millió forintért orvostechnikai eszközöket is vásárolt, amelyek nyolc szakmai terület ellátását biztosítják a központi telephelyen, valamint a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumban.

Vissza