HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az összetartozást ünnepelték a Vármegyeházán

2023. június 6. (kedd) 12:18
 

A nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezést Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége 2023. június 5-én, hétfőn a Vármegyeháza udvarán.

Az emlékezés keretét zenei és irodalmi műsor adta, amelyet egy felvidéki művészekből álló csoport adott elő. Major Péter énekelt és gitározott, Kovács Marcell tárogatón, Balogh Erzsébet pedig dobon játszott. Varga Lívia a kassai Thália Színház színművésze Ratkó József Déva című versét szavalta. Végül közösen előadták Juhász Ferenc Himnusztöredék című versét.

DSC_4675.jpgA nemzeti összetartozás napján jelen volt Magyarország összes vármegyéjének elnöke, és többek között Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta: „A trianoni döntés nem csupán közösségeket, hanem egész településeket és szervesen összetartozó gazdasági egységeket is mesterségesen választott szét. Ezekkel a változásokkal kellett, hogy itt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is szembenézzünk. Például Sátoraljaújhely vasútállomásának környéke a szlovák Újhely néven új önálló településsé lett Szlovákia területén. A trianoni határ átvágta a Hernád-völgy évszázados gazdasági kapcsolatait, Miskolcot és Kassát összekötő útvonalakat is. Hazánk északi határain ilyen sorsra jutott Balassagyarmat, Esztergom vagy Komárom is.” Az emléknap jelentőségéről szólva Mayer Gábor hozzátette: „június 4-e, nemzetünk egységéről is szól. Bár jelenleg a magyarság ugyan több ország területén él, mégis egy közösséget, nemzetet alkot.”

DSC_4749.jpgHárom éve a miskolci Vármegyeházán emlékhelye van az összetartozás ünnepének. Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében felhívta arra a figyelmet, hogy „2010-ben Magyarország frissen felesküdött kormánya felülírta a trianoni tragédiáról alkotott társadalmi diskurzust. Gyásznapból ünnep, az összetartozás szimbóluma lett.” „Mindegy, hogy hány év telt el, egy nemzetet szétszakítani nem lehet tollal és vonalzóval. A lélek ugyanis nem térképen értelmezhető. Pont ezért építettük meg a mellettem látható nemzeti összetartozás emlékművét 2020-ban, a trianoni békeszerződés századik évfordulóján, hogy legyen egy hely, ami segít emlékezni. Egy közösség tagjai felelősséggel viseltetnek egymás iránt. Kevés olyan magyar család van ugyanis, amelynek hosszúra visszanyúló családfáját ne érintené a Vajdaság, a Bánság, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, vagy akár az Őrvidék területének bármelyike. Mivel a nemzet alapegysége a család, ezért nem szakíthatják szét az egyiket anélkül, hogy a másik ne sérülne, vagy sérülhetne – ha hagyjuk. Június 4-e pedig pont azért örömünnep, mert mi már nem a tragédiát, hanem az összetartozás jelképét látjuk benne. Addig, amíg valaki magyarul beszél, magyarul gondolkodik és magyarul érez és transzgenerációs múltja ehhez a nemzethez köti, addig magyar ember marad, éljen bárhol a világon.” – tette hozzá a közgyűlés elnöke, majd kitért Csíksomlyóra is. „Néhány hete én is részese lehettem a Csíksomlyói-búcsúnak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből kétszázad magammal. Amikor a Csíksomlyói Expressz áthajtott a völgyeken, több ezren várták érkezésünket. Ezek az emberek a honfitársaink, akik hazavártak minket. Magyarabbak némelyik magyarnál, ápolják népi kultúránkat, gyönyörű nyelvünket és élik a legautentikusabb magyar identitást. Őket nem elfogadnunk, hanem befogadnunk kell. Hiszen a magyar ember a test, amely él és Magyarország a szív, amely dobog és amely lüktetéséért mi felelünk. A Csíksomlyói-búcsú egy megmagyarázhatatlan, elképesztő erő, amikor a melletted lévő zarándok szemébe nézel és tudod, érzed, összetartoztok. Ez a legnagyobb nemzeti minimum.”

Az ünnepség végén az udvaron található nemzeti összetartozás emlékműnél koszorút helyezett el a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés nevében Bánné dr. Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke, Szabó Gergely a vármegyei közgyűlés alelnöke, valamint dr. Schirger György a vármegyei közgyűlés jegyzője; továbbá Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár; Oláh Gábor Területfejlesztési Programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Stefán László és Szabó Csaba a Miniszterelnökség főosztályvezetői; valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének képviseletében valamennyi hazai vármegye elnöke vagy alelnöke.

Vissza