HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Elismerések közgyűlése

2024. február 15. (csütörtök) 13:26
 

Közgyűlést tartott Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata február 15-én, csütörtökön. A napirendi pontok megtárgyalása és a döntések meghozatala előtt elismeréseket adtak át.

Átadták az Erdélyi Magyar Örökség Díjat, valamint utólag – mert a korábbi díjátadón az egyik díjazott nem tudott megjelenni – a Szociális Munkáért Díj kitüntetést Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának Közgyűlésén, amelynek a Vármegyeháza Díszterme adott otthont.

20240215 Kozgyules021 (1).jpg

A díjazottakat Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Szabó Gergely, alelnök köszöntötte.

Az Erdélyi Magyar Örökség Díjat 2024-ben dr. Elekes Tibor vehette át. Az elismerést minden évben olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú, kivételes tehetségű művészeknek, közéleti személyiségeknek adományozzák, akiknek a munkásságában hangsúlyozottan megjelenik a magyar nemzet iránti elkötelezettség, a magyar kultúra hagyományainak őrzése, ápolása és a jövő nemzedékének való átadása. Dr. Elekes Tibor eddigi pályája pedig éppen ezt tükrözi. A pedagógus a Székelyudvarhelyi Tanítóképző Középiskola tanítói oklevelének megszerzésével indult el saját útján, ami elsőként a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemre vezette, ahol földrajz-francia szakos tanáraként szerzett diplomát. Ezt követően a Janus Pannonius Tudományegyetemen doktorált.

20240215 Kozgyules009.jpg

Oktatóként dolgozott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán, ahol mindig azt tartotta szem előtt, hogy hallgatóinak a tudás mellett saját múltjából, tapasztalataiból is átadjon egy-egy darabot. Oktatott tantárgyai közé tartozik a Magyarország, a Kárpátok és a Kárpát-medence természetföldrajza, amely átfogó és alapos megismerést ad a terület természeti adottságairól. Ezt vitte tovább a Magyarország, a Kárpátok és a Kárpát-medence társadalomföldrajza című tanórájával, ahol a természetföldrajzi ismeretekre alapozva történeti, földrajzi, demográfiai, művelődéstörténeti és gazdasági ismereteket is átadott hallgatóinak.

20240215 Kozgyules005.jpg

A hármas egységet a Kárpát-térség tájföldrajza előadássorozata adta meg, amelyben bemutatásra került az egyes tájegységek, régiók és országok népesedési, társadalmi és gazdasági jellemzői, folyamatai. Számos publikációt adott ki, amely a Kárpátok mellett az egész Kárpát-medencéről bőséges ismeretanyagot ad. Köztestületi tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, tagja az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek, illetve alapítótagja a Székelyföld 2000 kutatócsoportnak.

20240215 Kozgyules013.jpg

Dr. Elekes Tibor mellett elismerést vehetett át German Jánosné, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Szociális Munkáért Díja kitüntetést kapta meg. A díj olyan személyeknek, vagy közösségeknek adományozható, akik az egyéni gondoskodás, az intézményi ellátás és a szociális igazgatás területén végzett elhivatott, áldozatkész és színvonalas munkájukkal segítették a rászorulókat, a társadalom nehéz sorsú fiataljait, időseit, a szenvedélybetegeket és ezáltal eredményesen szolgálták a vármegye lakosságát. German Jánosné a szociális munka napján nem tudta átvenni kitüntetését, ezért most kapta meg a díjat, az elmúlt évtizedekben magas színvonalon végzett munkájáért, amelynek nagy részét lakóhelyén, az Ózd részét képező Susán a szüleitől örökölt kastélyban kialakított és folyamatosan fejlesztett idősotthonban végezte, amely ma már csaknem félszáz ember számára biztosítja a békés öregkort. 2013-ban az intézményt a Görögkatolikus Miskolci Egyházmegye fenntartásába ajánlotta az alapító, aki máig aktívan dolgozik, szívén viseli az intézmény és az intézményben élő idősek életét. A szakma iránti elhivatottságát és szeretetét oly mértékben gyakorolta és adta át, hogy mindkét lánya a szociális ellátórendszerben dolgozik évtizedek óta.

kozgy.jpg

A közgyűlésen történt

Az elismerések átadását követően 16 napirendi pont tárgyalásával megkezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés. A napirendi pontok között szerepelt az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendelet megalkotására vonatkozó javaslat, a Hivatal előző évi tevékenységéről szóló beszámoló és az Önkormányzat, valamint a Hivatal idei közbeszerzési terve, ezeket a Közgyűlés egyhangúlag vagy jelentős többséggel megszavazta.

20240215 Kozgyules065.jpg

Ugyancsak az idei év első közgyűlésének napirendjén szerepelt az „Identitás további erősítése” projekt lezárásról és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értéktár Bizottság tavalyi munkájáról szóló beszámoló, amely minden frakciótól elismerő szavakat kapott, ennek megfelelően a testület egyhangúan elfogadta azokat.

Vissza