HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Keresztet avattak Makkoshotykán

2024. szeptember 5. (csütörtök) 10:38
 

A kereszt az igazság, az egyetlen egyetemes igazság jele - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Makkoshotykán, ahol egy megújított, az út mellett álló keresztet adtak át.

– Rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni ezt az igazságot, vagy pedig ötmilliárd ember igazsága zúdul rá a Földre kormányozhatatlannál, élhetetlenné változtatva ezt a világot - mondta Latorcai Csaba. Az államtitkár hozzátette, a kereszt a béke szimbóluma is.  Mint fogalmazott, akik most keresztet állítanak vagy újítanak fel, azt nem maguknak, hanem a következő generációnak teszik. Akik hozzájárultak a kereszt megújulásához azt segítették, hogy páratlan építészeti örökségünk még évtizedekig fennmaradjon.  

Fotó: MTI/Vajda János

– Mindez arra kötelez minket, hogy az örökséget úgy kell továbbadni, ahogy kaptuk. Ezt pedig háborúban nem lehet megtenni. Háborúban nincs gyarapodás, nincs fejlődés. A kereszt arra is felszólít, hogy őrizzük meg a békét, és minden eszközzel álljunk ki mellette! - mondta Latorcai Csaba. Hozzátette, hogy ki kell állnunk a béke és az igazság mellett, ne hagyjuk letérni a béke útjáról. – Ne hagyjuk, hogy belekényszerítsenek bennünket a háború kórusába, hanem közösen, egymással összefogva tartsuk meg Magyarországot magyarnak, kereszténynek, a béke és biztonság szegletének egy számos bizonytalanságot hordozó, háborúba sodródó Európában! – emelte ki.  

Fotó: MTI/Vajda János

Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint amíg ma Európában templomokat zárnak be és kereszteket rombolnak le, addig mi megújítjuk a kereszteket.  

A makkoshotykai kereszttel már meghaladja a 160-at a Kereszténydemokrata Néppárt Állíts egy keresztet a békéért! elnevezésű kezdeményezésében felújított vagy újonnan létrehozott keresztek száma.

Fotó: MTI/Vajda János

Vissza