HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ünnepi közgyűlést tartott a vármegye önkormányzata

2024. október 22. (kedd) 15:07
 

Megtartotta az 1956-os forradalom alkalmából rendezett ünnepi ülését Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlése. Az alkalmon a történelem hősei előtti tiszteletadás mellett a jelen példaképeit is ünnepelték. Átadták Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Alkotói Díját, valamint a Pro Comitatu Díj elismerést. Előbbit Molnár Irén festőművész vehette át, a Pro Comitatu Díjat pedig Dr. Fehér Annamária gyermekorvosnak ítélték oda.

A Miskolci Egyetem női karának műsorával kezdődött a vármegyei közgyűlés ülése. Az ünnepi találkozón Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy Európa és a világ a jövőbe tekint, de megfeledkezik arról, hogy a malter, mellyel a jövő tégláit ragasztjuk össze, éppen a múltban készül. Mint fogalmazott, az öreg kontinens múltjára szépen lassan rakódik rá a por, mert helyette a XXI. századi liberális eszméket simogatják fényesre.

KGY_10_22_Web-2.jpg

– Amíg a fókusz ebben a saját lábán megrogyott világban a nemek forradalmát élteti, addig megfeledkezünk a valódi forradalmakról. Például arról is, amely 68 évvel ezelőtt egy egész kontinenst indított el a szabadság felé vezető úton. A haladó szellem becses képviselői 2024-ben azt mondják, a múlt már a múlt, foglalkozzunk a jelennel, annak minden fontos problémájával együtt. Mondjuk azzal, hogy ki a férfi és ki a nő, vagy azzal, hogy hogyan érhetjük el az identitás és nemzettudat totális eltörlésének állapotát a teljes egyformaság érdekében. Szerintünk azonban az egyenlőséget nem az egyformaságban mérik. Nem a határok megszüntetésében. Éppen azok elismerésében – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, hozzátéve, hogy ez jelenti a szabadságot, melyért több száz millióan haltak már meg a világon, köztük Magyarországon, éppen 68 évvel ezelőtt.

KGY_10_22_Web-4.jpg

– A „pesti srácok” valójában egy dolgot akartak. Szabadságot. Mindenféle korlátok és elnyomás nélkül. A legalapvetőbb emberi jogot, hogy a hatalom elismerje szuverenitásukat, és ezzel elismerje a haza szuverenitását a saját jövője felett. Az, hogy ez pontosan mekkora lépés volt akkor, az a mai jelenre nézve, emberi ésszel fel nem fogható. Generációk életét és jövőjét változtatta meg – mondta a vármegyei közgyűlés elnöke.  

KGY_10_22_Web.jpg

1956 fiataljairól beszélt ünnepi köszöntőjében Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára is, aki Fekete István írót idézve elmondta: „itt nem voltak altábornagyok, itt nem volt stratégia és taktika, itt csak halálba menő tizennégy-húszéves gyerekek voltak.”  

– Október 23-án életkortól függetlenül bebizonyították a magyarok a világnak: a szabadságvágyunk erősebb a fegyvereknél és a megtorlástól való félelemnél. Nem meghaltak a sortüzekben, épp ellenkezőleg: hősként születtek meg – mondta a helyettes államtitkár. Novák Irén a vármegyei és miskolci eseményekről részletesen is beszélt, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is több helyszínen gyűltek össze a forradalmárok, és a vármegyeszékhelyen is hullámzott a tömeg, itt is fiatalok adták vérüket hazánkért.  

KGY_10_22_Web-3.jpg

– Rájuk és a forradalom, valamint a későbbi megtorlás valamennyi mártírjára kegyelettel emlékezünk ma. Hősökre és mártírokra gondolunk mindannyian ezen az ünnepen, de minden ünnep egyben számvetés is, feladat nekünk, utódoknak. 1956 példája mutatja, történjék bármi, ez a nemzet szabadon saját maga akar dönteni a saját sorsa felől. Akkor is, ma is, hiszem, hogy a jövőben is – tette hozzá Novák Irén.  

KGY_10_22_Web-5.jpg

Az ünnepi beszédeket követően a közgyűlés elnöke és a helyettes államtitkár átadta Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Alkotói Díját, amelyet idén Molnár Irén vehetett át.

KGY_10_22_Web-6.jpg

Az elismerést minden évben olyan a vámegyében élő és alkotó, életükkel és tevékenységükkel a vármegyéhez kötődő művészek és alkotó közösségek kaphatják meg, akik vagy amelyek a kultúra, a közművelődés, a művészi alkotómunka, a színház-, a zene-, a film-, a képző- és iparművészet területén kiemelkedő színvonalú művészeti értéket hoztak létre. Molnár Irén festőművész amellett, hogy számos kiállításon mutatta már meg tehetségét az ország művészetkedvelő közönségének, oktatott is. A sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola Művészeti Tanszékének oktatója majd 40 éven át fiatalok ezreinek mutatott példát, és adott olyan szilárd művészeti alapot, amelyre az alkotók építhetik pályájukat.  

KGY_10_22_Web-7.jpg

A Pro Comitatu Díj a vármegye címerével díszített arany pecsétgyűrű, amelyet minden évben olyan emberek kaphatnak meg, akik a vármegye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, a vármegye nemzetközi kapcsolataiért, a vármegyei identitás erősítéséért végeztek áldozatos, példaértékű munkát. Idén Dr. Fehér Annamária kapta meg az elismerést. Gyermekorvosként a gyermekkori cukorbetegség korai felismeréséről, szövődményeiről szóló kutatásai jelentősek. Dolgozott Miskolc mellett Kanadában és éveket töltött Líbiában is egy ottani kórház gyermekrészlegén.  

KGY_10_22_Web-11.jpg

Az október 23-a alkalmából rendezett közgyűlés ünnepi ülését Engi Balázs versmondó előadása zárta.

Vissza