HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

„EZ A HELY NEKÜNK A VILÁG KÖZEPE!”

2018. július 30. (hétfő) 09:25
 
A település folyamatos fejlesztése, komfortossá tétele, a fiatalok megtartása – ha néhány szóval kell összefoglalni, ezek a szerencsi járásban található Alsódobsza önkormányzatának legfontosabb céljai. Bűdi Károllyal, a mintegy 300 lakost számláló falu polgármesterével az elért eredményekről és a tervekről is beszélgettünk.

– Alsódobsza, régi nevén Kázmér-Dobsza sok száz éves település, az itt élők büszkék arra, hogy lakóhelyük története a tatárjárásig visszavezethető. Most, a 21. században mire a legbüszkébb a falu első embere?

– A 80-as években a politika „településfejlesztési” programja miatt lemaradó, lepusztuló falu voltunk. Az utóbbi 28 év alatt a község lakosságának segítségével élhető, virágzó települést hoztunk létre. Alsódobsza lakosságának összetétele nagymértékben átalakult. A fiatalok itthon maradnak, sőt a környék településeiről is sokan minket választanak lakhelyül, mivel a fejlődés folyamatos.

[1_960] alsodobsza-kepeslap.jpg

– A fiatalok megtartása, ide vonzása a falu honlapján olvasható köszöntőjében is kiemelt szerepet kap. Mi szól amellett, hogy a mai rohanó világban ezt a falut válasszák a fiatal családok lakóhelyül?

– Teljes a közművesítés, a víz-, szennyvízhálózat kiépített, van kábeltévé-szolgáltatás, minden elérhető, ami fontos a komfortos élethez. A fiatalokat csábítjuk, hogy maradjanak itthon, és ahogy mondtam, szívesen jönnek hozzánk máshonnan is. Hogy miért? A faluban bölcsőde, óvoda, iskola működik, sőt a környező településekről is járnak ide a gyerekek.

[6_960] iskola_.jpg

Saját konyhát üzemeltetünk, a gyerekeink, a dolgozók és az időseink élelmezéséhez a közmunkásaink által megtermelt alapanyagokat használunk fel. A falunak bár szervezetileg közös hivatala van a szomszéd községgel, mi saját Polgármesteri Hivatalt működtetünk, dolgozóink helyben intézik az ügyeket. Önkormányzatunk vállalkozó önkormányzat is, saját szeszfőzdét működtetünk. Egyre jobban működik civil szervezetünk, a Túra Egyesület is.

– Lassan harminc éve vezeti a falut, ha visszatekint 1990-re, a kezdetekre, és megnézi a mostani Alsódobszát, elégedett?

– Mikor átvettem a falu vezetését 1990-ben, egy voltunk az átlagos kisfalvak közül. De fiatalok voltunk, és hittük, hogy itt is lehet minőségi életet élni, és maradtunk.

[2_960] templom_.jpg

Most egy modern, élhető, virágos település Alsódobsza, ahol jó a közbiztonság, az oktatás, és általában megfelelő mindenféle ellátás. Hogy elégedett vagyok-e? Egy vezető soha nem lehet elégedett. De jó érzés látni, hogy milyen sok mindent elértünk abból, amit szerettünk volna.

– Tervekből – legalábbis úgy gondoljuk – nincs hiány. Mire koncentrálnak most, és mik a távlati feladatok. Mit szeretnének elérni a jövőben?

– Én mindig egy-két évvel előre gondolkodom, ezért másképp is látom a falut. Jelenleg fel van túrva a község, mivel építjük a csapadékvíz-elvezető hálózatot. De elkészültünk a településkép pályázat eredményeként megújított középületeink tetőcseréjével, felújítottuk, térkövesre cseréltük a Rákóczi úti járdát. Aratás után pedig indítjuk a külterületi útjaink kiépítését, és elkezdjük építeni az új bölcsődénket is. 

[3_960] polgarmesteri_.jpg

Tervezzük a falu parkosítását, rózsáink pótlását, fák ültetését, a szabadidőpark és a focipálya rendbetételét. Szeretnénk, ha sikerülne a Túra Egyesületünk pályázata, hogy a Hernád menti útvonal teljesen kiépüljön, kiegészüljön sokféle kényelmi szolgáltatással. A legfontosabb pedig fiataljaink helyi építkezésének támogatása, hogy a központi segítség, a CSOK a kis településeken is elérhető legyen. Óriási szükségünk lenne, hogy szélessávú internet-hálózat épüljön ki itt is, hiszen az oktatás, a közigazgatás, az orvosi ellátás ma már nem létezhet a jó minőségű net nélkül. Az adatokhoz való gyors hozzáférés létszükséglet.

[4_960] latkep_.jpg

 Szerintem településünk mindig haladt a korral és szereti a szépet is. A virágos, élhető Alsódobszáé a jövő. Ahol még beszélgetünk egymással, és ez a hely nekünk a VILÁG KÖZEPE!

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza