HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A vármegye legjobbjait ismerték el

2024. április 29. (hétfő) 12:36
 

Elismeréseket adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés áprilisi ülésén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért Díjat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Tűzbiztonságáért Díjat a Vármegyeháza Dísztermében vehették át a kitüntetettek. Ezt követően a vármegyei közgyűlés folytatta munkáját.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért Díj azoknak adományozható, akik a vármegye közrendjének, közbiztonságának szolgálatában feladataikat példamutató módon végzik már hosszú ideje.

Idén hárman is érdemesek voltak a kitüntetésre.Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke a vármegyei képviselőtestület nevében elismeréssel jutalmazta Juhász József Zoltán rendőr alezredest, aki járőr beosztásban kezdte munkáját. Jelenleg a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon szolgál. 2018-tól irányítja a szolgálatparancsnokok, valamint a Szabálysértési Előkészítő Csoport munkáját. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért elismerésben részesült Kovács István Attila alezredes. A díjazott a rendőrtiszthelyettes-képző elvégzését követően járőrként kezdte meg munkáját, 2021-től pedig a Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Márku László alezredes 1993-tól szolgál a rendőrség hivatásos állományában, 1999-től a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán dolgozik és a Bűnügyi Osztály Betörési Alosztályát vezeti. A díját, ahogy a többi kitüntetett is Bánné dr. Gál Boglárka közgyűlési elnöktől és Czinege László dandártábornoktól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől vehette át.

20240425 Kozgyules021.jpg

A vármegyei rendőrfőkapitány a díjátadást követően a vármegye közbiztonságának helyzetéről szólva elmondta, hogy tavaly minimálisan nőtt a bűncselekmények száma, a közlekedési balesetek viszont csökkentek köszönhetően annak is, hogy folyamatosan kiszűrik a gyorshajtókat és a szabálytalankodókat.  

A rendőrségi beszámolót követően ismét díjazottakat köszöntöttek, hiszen átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Tűzbiztonságáért Díjat azoknak, akik a vármegye tűzvédelme, tűzbiztonságának megteremtése érdekében a szolgálati feladataikat hosszú időn át kiemelkedően végezték.  Az elismerést ezúttal elsőként Tóth Attila tűzoltóezredes vehette át, aki 1998-tól teljesít szolgálatot a Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, jelenleg a katasztrófavédelem igazgató-helyettese. Ugyanebben az elismerésben részesült Csábrági Zsolt, aki pályafutását 1976-ban kezdte műszaki, biztonsági munkatársként, 1998 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség tagja.

20240425 Kozgyules052 (1).jpg

– 2023 a műszaki mentések éve volt. Az időjárás változások: árvízek, viharok, szupercellák, hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék adott rengeteg munkát a tűzoltóknak. Sokat segített, hogy a települések vezetői gyorsan reagáltak az eseményekre és megkezdték a védekezést a katasztrófavédők érkezéséig – ezt már Macz János Zsolt, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója mondta a díjátadást követő értékelőjében. Hozzátette, hogy a beavatkozásoknak köszönhetően sokkal kevesebb kár keletkezett.  

Az ünnepi díjátadásokat követően a vármegyei közgyűlés folytatta a napirendek tárgyalását. A képviselőtestület többek között elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség beszámolóját, a vármegyei civil szervezetek helyzetét és az idősügyi tanács működéséről szólót is.

Vissza