HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Balatoni Katalin: az óvodák fejlesztésére csaknem 320 milliárdot költött a kormány 2010 óta

2024. április 9. (kedd) 09:37
 

Bekecs, 2024. április 4., csütörtök (MTI) - Csaknem kétezer óvodában és feladatellátási helyen történtek infrastrukturális fejlesztések, építések, bővítések és felújítások az elmúlt tizennégy évben 319 és fél milliárd forint értékben - ismertette a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bekecsen csütörtökön.

Balatoni Katalin az óvodavezetők 2. országos szakmai találkozóján azt mondta: a fejlesztések az intézmények 42 százalékát érintették.
Az államtitkár kitért arra is, hogy míg 2010-ben 370 136 óvodai férőhely volt Magyarországon, mára ez 17 550-nel nőtt. Megemlítette, hogy mára több mint 750-nel nőtt óvodapedagógusok száma, a gyermekeké azonban csaknem 15 ezerrel csökkent az óvodákban.    

Elmondta, az óvodai kapacitás 17 százaléka szabad, de ez területenként eltérő. Jelenleg 2192 település 4571 feladatellátási helyén 323 ezer gyermek jár óvodába Magyarországon. Hozzátette, tavaly a három és hat év közötti gyermekek 97,24 százaléka járt óvodába, ez meghaladja az európai uniós átlagot.     

Kép: MTI/Vajda János

Kép: MTI/Vajda János

Balatoni Katalin az év eleji pedagógus béremelésekről szólva közölte, a tankerületi központoknál ez megvalósult, az önkormányzati fenntartású óvodákban azonban nem mindenhol. Hangsúlyozta, dolgoznak a probléma megoldásán, és minden érintett megkapja a béremelést január elsejéig visszamenőleg. Felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez a kormány biztosította a többletforrást az önkormányzatoknak.     Úgy fogalmazott: "Ez Magyarországon a valaha volt legjelentősebb béremelés, amelynek nem a végén, hanem a közepén járunk". A cél, hogy 2025 január elsejére a pedagógus béreket a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára növeljék, ami további huszonegy százalékos emelést eredményez a mostani bérhez képest - fűzte hozzá.    Kiemelte, a pedagógusképzésre jelentkezők száma is visszaigazolja a béremelést, idén a második legnépszerűbb terület a pedagógusképzés lett. A jelentkezők száma meghaladja a 17 800-at, ebből óvodapedagógusnak 3678-an készülnek.


Balatoni Katalin nyugat-európai viszonylatban is kiemelkedő színvonalúnak nevezte a magyarországi óvodapedagógus-képzést.     Azt mondta, az idei tanévtől 68 középiskolában indítanak középfokú képzést is, amelyre várhatóan nagy lesz az érdeklődés, mert ezzel a végzettséggel óvodákban munkába lehet állni, ugyanakkor a felsőoktatási képzésben is beszámítják.     

A csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozás megnyitóján Bodnár László polgármester arról beszélt, hogy a település számára fontos a családok segítése. Nemrégiben bölcsődét építettek és "falusi iskolaként" sikerült azt is elérniük, hogy általános iskolájuk idén szeptembertől már gimnáziumként is működik - emelte ki.     Az országos találkozón a hazai óvodák vezetői mellett határon túli magyar intézmények képviselői is részt vesznek.
   

MTI 2024. április 4., csütörtök 14:55

Vissza