Béta-glükán – egy hatékony „testőr”
2011. október 13. (csütörtök) 10:56Bár a hagyományos gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, igazából csak most kezd közismertté válni a béta-glükán jelentősége az egészség megőrzésében. Ez a manapság újdonságnak számító, természetes, összetett szénhidrát egyes gombákban és élesztőgombákban, valamint néhány gabonafélében található meg. Áldásos hatása rendkívül szerteágazó. Elsősorban a zabból nyert béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét, amiért a szív- és érrendszer hálás. Elismerten koleszterinszint-csökkentő hatású. Más kutatások szerint hozzájárul a szervezetben keletkező méreganyagok eltávolításához. A legfontosabb erénye azonban a test önvédelmi vonalának, az immunrendszernek az erősítése, ami az élesztőből előállított béta-glükán sajátossága.
Immunrendszer – az őr
Ha az immunrendszerünk egészséges, akkor mi magunk is egészségesek vagyunk, és szervezetünk nagyobb eséllyel tudja felvenni a harcot az egyes vírusok, baktériumok ellen. Ha viszont legyengül, akkor a testünk védtelen lesz a betegségekkel szemben. Az immunrendszer azonban kiszolgáltatott a mindennapi hatásoknak. A stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az alváshiány, az élelmiszerekben lévő tartósítószerek és a környezetet szennyező anyagok mind-mind legyengíthetik. Ezért a védelmi rendszernek magának is védelemre és erősítésre van szüksége.
A béta-glükánt legfontosabb ismérve, hogy erősíti a szervezet védekezőképességét. Fő feladata az immunrendszer első védelmi vonalát alkotó immunsejtek, a makrofágok aktiválása, amelyek elfogják és elnyelik az összes idegen anyagot (baktériumokat, vírusokat), figyelmeztetik és mozgósítják a védekező rendszert, felismerik és elpusztítják a mutáns sejteket. Elterjedten használják olyan készítményekben is, amelyek célja a bőr szépségének és egészségének megőrzése, mivel egyes felmérések szerint ilyen esetekben is hatékony lehet. Ezen kívül a béta-glükán antioxidánsként megköti a káros szabad gyököket, valamint növelheti egyes gyógyszerek hatékonyságát.
Daganatellenes hatás
Tanulmányok igazolják, hogy valóban hatásos a tumorok kezelésében. A szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejt típusokat a tumorsejtek elpusztítására.
Csökkenő koleszterin
A béta-glükán koleszterincsökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Tanulmányok megerősítik, hogy az élesztőkivonatból előállított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8 százalékkal képes csökkenteni a koleszterinszintet.
A jó közérzet érdekében is
A béta-glükán kiváló példa arra, hogy szervezetünk védekezőképességét teljesen természetes hatóanyagokkal is erősíthetjük. A béta-glükán serkenti az immunrendszert, fokozza a szervezet védekezőképességét, és hozzájárul a felső-légúti rendszer egészséges működéséhez. A nyirkos, hideg hónapokban pedig különösen fontos, hogy védjük immunrendszerünket és elősegítsük a felső-légutak egészségének megőrzését. Mivel a béta-glükán a szervezet védekezőképességét erősíti, mindenkinek szüksége van rá, hiszen ki ne szeretné megvédeni az egészségét. Különösen ajánlott a fertőzésveszélyes őszi és téli hónapokban, fokozott stresszel, energiahiánnyal és kimerültséggel járó időszakokban, antibiotikumok szedésekor, valamint egzotikus országokba történő utazás előtt.
Tehát a béta-glükán nemcsak az influenza és a megfázás szezonját segít átvészelni, hanem hozzájárul az általános jó egészséghez és közérzethez is.
Dávid Ildikó