HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Dohányzásról való leszokás szakaszai

2013. augusztus 30. (péntek) 14:32
 
A leszokás egy végtelennek tűnő harc, hiszen az ellenség mi magunk vagyunk. És amíg nem tudjuk legyőzni magunkat, addig mindig a rosszabbik énünk kerekedik felül.

 

A dohányzásról való leszokás szakaszai:

1.    Még nem
A "szeretek dohányozni érzés" még erősebb minden hírnél és érvnél, ami a dohányzás egészségkárosító hatására hívja fel a figyelmet.

2.    Talán
Már panaszokat észlel, esetleg elveszített valakit a környezetében, aki fontos és közelálló volt Önhöz. Eszébe jut, mennyit költ cigarettára, szorongani kezd a betegségektől.

3.    Elhatároztam, de még nem most
Le szeretne szokni a dohányzásról, kezdi keresni az ezzel kapcsolatos információkat, a környezetében érdeklődik, kinek hogyan sikerült. Bújja az internetet, lehetőségeket keres.

4.    Döntöttem
Segítséget keres és talál. Eldöntötte, hogy dohányzás nélkül szeretne tovább élni. Kitűzi a napot. Orvoshoz fordul.

Az első három szakasz sokszor évtizedekig is elnyúlhat, de a jó hír az, hogy sohasem késő. Minden életkorban megéri leszokni a dohányzásról. Vannak olyan betegségek (szív- és érrendszeri, agyi keringési betegségek), aminek a kockázata rövid időn belül csökken. A legfontosabb azonban az, hogy a közérzet szinte napok alatt javulhat, a szén-monoxid (a cigarettában lévő füst egyik mellékterméke, mely oxigén helyett kötődik a hemoglobin molekulához, ezzel kiszorítva onnan az előbbit) terhelés csökkenése miatt több oxigénhez jutnak a szervek, javul a közérzet, a teljesítőképesség.

[1_960] esza_logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg. 

Vissza