HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Ezek voltak a legnépszerűbb szakok a Miskolci Egyetemen

2022. április 19. (kedd) 11:07
 

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás még folyamatban, hiszen február közepéig kellett megjelölniük a diákoknak, mely egyetemek, mely szakjain szeretnének továbbtanulni. A diákok több intézményt is beírhattak, a sorrenden pedig július elejéig lehet módosítaniuk. A Miskolci Egyetem tizenkét képzési területen oktat, van miből válogatniuk azoknak, akik szeretnék képzeni magukat.

A Műszaki Földtudományi Karon az alapképzéseket tekintve népszerű volt idén a környezetmérnöki és a műszaki földtudományi, mesterképzésben pedig a bánya és geotechnikai mérnöki szak, a földtudományi mérnöki, valamint és olaj- és gázmérnöki szak.

A Műszaki Anyagmérnöki Kar egyértelmű nyertese idén a vegyészmérnöki képzés, amely Miskolc mellett Kazincbarcikán is indul, és amely iránt nemcsak az alap nappali, hanem a mester és levelezős képzési formában is nagy volt az érdeklődés.

Ezen túl az anyagmérnöki képzés nyújtotta lehetőség is sokak fantáziáját mozgatta meg.


A Gépészmérnöki és Informatikai Kar alapképzései közül kiemelendő a gépészmérnöki, járműmérnöki és villamosmérnöki szak. A mesterképzéseknél pedig jelentős növekedést ért el mind a gépészmérnöki, mind a mérnökinformatikus szak, ez utóbbi felsőoktatási szakképzési formában is nagyon népszerű volt.


Az Állam- és Jogtudományi Karon továbbra is legnépszerűbb a jogász szak, emellett az igazságügyi igazgatási alapképzésre jelentkezettek száma nőtt érdemben, és nagy volt az érdeklődés a jogi felsőoktatási szakképzés iránt is. Mesterképzésben a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szakon tanulhatnak majd többen.

A Gazdaságtudományi Karon a turizmus-vendéglátás szak könyvelhetett el jelentős növekedést alapszakon, mesterképzésben pedig az ellátásilánc-menedzsment, valamint a marketing szak levelezőn, nappali képzésben a számvitel mutatott fel növekedést. Sokan jelentkeztek a most ősszel induló vállalatgazdaságtan és emberi erőforrás tanácsadó képzésekre is.


A Bölcsészettudományi Karon a gyógypedagógia szak volt idén sláger az anglisztika és szociális munka alapszak mellett, de a szociológiát is sokan választották és a nemzetközi tanulmányok szakot is. Mesterképzésben a politikatudományi és egészségügyi tanári képzések voltak kelendőek leginkább.
 

Az Egészségtudományi Karon az összes alapképzési szakon nőtt a jelentkezők száma.

Ezen túl kiemelkedő eredményt ért el az orvosi diagnosztikai analitikus képzés levelező tagozaton alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben egyaránt. A 2022-ben induló szakvédőnő mesterképzésre is sokan jelentkeztek, ami mutatja a terület iránti jelentős érdeklődést.

Jó hír az is, hogy a sátoraljaújhelyi egészségügyi gondozás és védőnő képzés levelező munkarendben minden jel szerint elindul.

A Bartók Béla Zeneművészeti Karon idén a klasszikus ének, valamint klasszikus fuvola szak volt népszerű, de a gitártanári és fuvolatanári képzésre is többen jelentkeztek.


A felvételi eljárásban még van mód egyszer sorrendet módosítaniuk a jelentkezőknek, a határidő erre idén július 7.

Vissza